Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a confirmat luni că legea salarizării va aduce o creştere netă de numai 4% a salariilor pentru bugetari.
„Urmează să avem o creştere de 4% pe net de la 1 ianuarie 2018. În acelaşi timp, vom mai avea una cu 20% din martie pentru profesori, iar sănătatea urcă direct pe grila din 2020”, a spus ministrul Muncii.
Ea a precizat: „În 2016 am avut un buget de cheltuieli salariale de 58 de miliarde de lei. În anul 2017, acesta a urcat la 68 de miliarde de lei.
Iar bugetul pe care dumneavoastră l-aţi aprobat ca parlamentari este de 81 de miliarde pentru anul acesta”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la audierile din Parlament pentru validarea Guvernului Dăncilă.
Legea salarizării a venit la pachet cu „revoluţia fiscală” care a mutat contribuţiile de la angajator la angajat, astfel că majorarea a fost în mare parte estompată pe salariul net, de la 1 ianuarie, rămânând doar o creştere de 4%.
Totodată, legea mai prevede că salariile profesorilor vor creşte cu încă 20% de la 1 martie 2018. De asemenea, prin excepţie, salariile de bază ale medicilor şi asistenţilor medicali vor creşte de la 1 martie 2018 la nivelul stabilit pentru 2022, adică la nivelul maxim.
Citeşte şi Veste despre pensiile din România! Anunţul a fost făcut acum
Sunt veşti de ultim moment despre toate pensiile din România. Ce urmează să se întâmple cu punctul de pensie este specificat în programul de guvernare pentru anii 2018 – 2020.
Punctul de pensie va creşte în următorii 3 ani, astfel: în 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei. Totul, potrivit Programului de guvernare 2018 – 2020 publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.
‘Această creştere a pensiilor îi va avantaja nu doar pe pensionarii de astăzi, ci şi pe salariaţii de astăzi – pensionarii de mâine, care vor fi încurajaţi să lucreze în România ştiind că la pensie vor avea un fond puternic finanţat, care să le asigure o bătrâneţe liniştită.
La toate acestea trebuie să adăugăm şi faptul că astăzi alocarea pentru pensii reprezintă sub 8% din PIB în România, în timp ce în restul Europei media este de 14%’, se mai arată în document.
Astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro şi se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare, potrivit documentului.
Salariul minim pentru persoanele cu studii superioare urmează să se majoreze, anual, cu 150 lei, net.
‘Salariul minim va creşte o dată pe an, aşa cum se întâmplă în toate ţările dezvoltate din Europa: Franţa, Germania, Italia, Olanda.
Astăzi în România munca este răsplătită cu 34% din totalul valorii producţiei obţinute, în timp ce capitalul, adică alocarea pentru profit şi recuperarea investiţiei, primeşte 56%.
Ţinta pentru 2020 o reprezintă depăşirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producţie. În Europa, media este de aproape 50% – 50%’, se precizează în documentul citat.