Am stat de vorba recent cu dna dr. Nicoleta Morariu despre forma ideala a dintilor si felul in care acestia iti tradeaza sau influenteaza personalitea si comportamentul. Doamna Dr. Morariu este pasionata de estetica dentara in prezent, avand satisfactia unor transformari specatculoase. Intr-o experienta de 20 de ani in paradontologie si implantologie a avut ocazia sa verifice prin evenimentele de viata ale pacientilor aceste teorii interesante, pe care ea le numeste in gluma “feng shui” dentar.
Ca sa ne amuzam putin, va propunem sa va analizati dintii, ai dumneavoastra si ai persoanelor cunoscute, dar cu aceasta ocazie va propunem sa faceti si o vizita la medicul stomatolog pentru a va pune la punct dantura si pentru a opera modificari, daca este cazul.
Mai ales ca in ziua de astazi avem multiple variante de a ne schimba forma dintilor, de la ortodontie la protetica si se pare ca, mai mult sau mai putin constient, putem in felul acesta chiar sa ne influentam comportamnetul, personalitatea si poate chiar… destinul! “Feng shui “dentar, nu?
O explicatie ar fi ca de fapt prin dantura influentam si starea de percepttie si autoperceptie, iar acest lucru ar motiva si increderea in sine, pe care o fortificam, felul in care zambim si radem mai mult, devenim mai deschisi oportunitatilor si relatiilor cu ceilalti.
Incisivii frontali sunt cel mai puternic asociati cu personalitatea. Asadar, niste dinti mari, frumosi, luminosi, cu un aspect placut si regulat descriu o persoana sigura de ea, populara, iubita si respctata. Toti o vor in preajma lor si aduce mult tonus si positivism. Forma incisivilor trebuie sa se potriveasca cu forma fetei, partea superioara reflectand forma barbiei, rasturnata. Ei trebuie sa fie putin mai lungi decat incisivii laterali pentru a da un aspect mai tanar si vesel.
Incisivii laterali descriu sensibilitatea. La persoane cu inteligenta emotionala sunt mai mici ca dimensiuni decat cei frontali, usor rotunjiti sau in forma de lacrima.
Caninilor li se atribuie agresivitatea, asa ca persoanele cu caninii mai proeminenti si ascutiti stiu ce vor si se lupta pentru ideile si drepturile lor, si in general personalitatea lor intimideaza, intocmai ca animalele ce isi arata coltii intr-o confruntare. Din contra, cei cu caninii rotunjiti si delicati sunt perceputi ca fiind potentiale victime si starnesc in subconstientul celor din jur senzatia ca pot fi dominati si manipiulati usor.
Premolarilor le sunt associate istetimea, spontaneitatea, creativitatea. Cu cat acestia sunt mai ascutiti, aceste persoane au un flux ideatic crescut, sunt buni vorbitori, lideri de proiecte, dand replici spontane si potrivite in context.
Dantura proiectata in fata este specifica persoanelor extrovertite, carora nu le este teama sa vorbeasca, sunt in general agreabile, desi mai agresive si cu tendinta de a domina.
Dantura in interior (dintii de rechin) sunt specifici celor introvertiti, mai ezitanti, care iau mai greu hotarari si sunt suspiciosi.
O persoana echilibrata ar trebui sa aiba dintii cat mai perpendicular pe axul mandibular. In schimb, cei cu o dantura mixtă, cu forma dintilor deopotriva convexă și concava, desi sunt creativi, luptatori si convingatori, se pare ca nu sunt prea norocosi, pentru ca nu se bucura de sustinerea neconditionata a colegilor sau partenerilor.
Dintii extrem de strambi si incalecati sunt de multe ori atribuiti oamenilor mai rautaciosi si invidiosi, dar poate ca acest aspect se bazeaza si pe o nesiguranta de sine in a vorbi, rade si evitarea sistematica a zambetelor prea largi.
Dantura pea ascutita si cu colturi este mai degraba atribuita persoanelor lacome, mai agresive si chiar frustrate. Ei isi gasesc mai greu un partener in dragoste si trebuie sa invete sa se tempereze si sa-si asigure partenerul ca cel putin in ceea ce il priveste, are o atitudine calda, pozitiva si nu agresiva.
Dantura cu dinti rari este asociata cu persoane care rateaza multe ocazii in viata, lasandu-se mai distrase de lucruri neimportante.
Persoanele cu dinții mici se pare ca sunt foarte materialiste, extrem de calculate si prudente in chestiunea banilor, in jurul carora se cladeste totul, dupa parerea lor.