Connect with us
Liviu Dragnea anunță ce se va întâmpla cu Legea pensiilor

Știri

Liviu Dragnea anunță ce se va întâmpla cu Legea pensiilor

Noua lege a pensiilor va fi adoptată în această sesiune parlamentară, maximum până la data de 2 octombrie, a anunţat marţi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Vom adopta în acest an, în această sesiune, maxim până în 2 octombrie, noua lege a pensiilor, care schimbă total în bine şi definitiv situaţia pensionarilor din România, şi vorbim de milioane de pensionari, astăzi, şi pensionari care vor tot veni”, a declarat Dragnea la Antena 3.

Totodată, Liviu Dragnea a precizat că premierul Viorica Dăncilă l-a asigurat că, la sfârşitul lunii august, legea pensiilor „va ieşi din Guvern”. „Intră în procedurile parlamentare. (…) Este o lege fundamentală”, a mai afirmat Dragnea.

Nu se modifică vârsta de pensionare, dar sunt prevăzute o serie de avantaje pentru diverse categorii sociale. Mamelor care au cel puțin trei copii, de exemplu, li se reducere vârsta de pensionare cu 6 ani, iar masteratul și doctoratul sunt luate în calcul la pensie.

Bugetul de pensii va trebui suplimentat cu 15 miliarde de lei în 2022, în condiţiile în care pensiile vor fi dublate, după ce vor fi recalculate în baza noii legi, a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale într-o conferinţă de presă.

„Estimăm că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei în anul 2022, adică la fel ca în 2016, atât a fost atunci suma pe care a trebuit să o suplimenteze statul, în condiţiile în care pensiile se dublează.

Explicaţia este simplă: se estimează în paralel o creştere a încasărilor la bugetul asigurărilor sociale de stat, generată de creşterea salariilor, a numărului de angajaţi, dar şi a gradului de colectare ca întoarcere a sarcinii fiscale”, a susţinut Vasilescu.

Conform ministrului Muncii, proiectul de lege se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani.

Solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Citește și: Legea pensiilor: Cine rămâne fără pensie de invaliditate

Citește și: Legea pensiilor, lansată în dezbatere publică. Care sunt modificările la sistemul de pensii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top