Doliu în administrația ieșeană! Constantin Simirad, fostul primar al Iașului s-a stins din viață pe patul de spital. Politicianul în vârstă de 79 de ani fusese diagnosticat cu coronavirus și era internat, de mai multe zile, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.
Constantin Simirad fusese internat pe 21 martie pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Neurochirurgie din Iași. Fostul primar al Iașului suferea de o boală de rinichi și recent se infectase cu coronavirus. Starea lui s-a agravat și a dus, în cele din urmă la deces.
Constantin Simirad (n. 13 mai 1941, Coțușca, Botoșani, România – d. 28 martie 2021 – d. 28 martie 2021, Iași)
Constantin Simirad a fost un nume important în administrația ieșeană. El a fost primarul Iașului în perioada 1992-2003. De asemenea, Constantin Simirad a fost și ambasador al României în Cuba, timp de trei ani, până în 2006.
În anul 2008, Simirad a candidat, din partea PSD, la șefia Consiliului Județean, funcție pe care a și obținut-o.
Constantin Simirad a deținut funcțiile de membru al Societății Americane de Matematică, membru în Adunarea Națională Bisericească, membru în Consiliul Eparhial al Iașilor și președinte al Fundației Ecologice multinaționale „Prietenii Prutului”.
În perioada cât a fost primar în capitala Moldovei, el a deținut și funcția de membru al Delegației Române la Congresul Puterilor Locale și regionale din Europa și de vicepreședinte al Grupului Parlamentar al Democrațiilor Europene în Consiliul Europei.
De-a lungul timpului a primit mai multe distincții, după cum urmează: Medalia de aur a Asociației Primarilor din Franța, Medalia Crucea Moldavă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Premiul Steaua de aur acordat de Comisia Europeană pentru deschidere și cooperare europeană (Finlanda, iunie 2000).
De asemenea, Simirad a primit și Medalia Sf. Andrei din partea Sanctității Sale Bartolomeu I – Patriarhul Constantinopolului, Medalia Golden Jubilee oferită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (2002. Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate acordata de Regele Mihai I al Romaniei (2009).
Acest articol a fost actualizat la: 29 martie 2021 11:57