Connect with us
Bătrână de 83 de ani cu contract de 2 ore, femeie de serviciu la grădiniţă, concediată de Inspectoratul Şcolar

Știri

Bătrână de 83 de ani cu contract de 2 ore, femeie de serviciu la grădiniţă, concediată de Inspectoratul Şcolar

O bătrână de 83 de ani cu contract de 2 ore, femeie de serviciu la grădiniţă, a fost concediată de Inspectoratul Şcolar Gorj. Femeia primea 440 de lei pe lună şi-ai adăuga pensiei de 610 lei pe care o avea de la CAP.

Sofia Chiţoran are 83 de ani şi în fiecare dimineaţă ajungea la ora 5 la grădiniţa din Leurda, din Motru, unde făcea focul, mătura, spăla pe jos şi apoi făcea curăţenie şi în curtea grădiniţei. Avea un contract de două ore pe zi şi primea 440 de lei pe lună. Îi adăuga pensiei de 600 de lei pe care o primeşte după ce a muncit la CAP.

Povestea ei a fost făcută publică, înt-run gest de recunoaştere a atitudinii ei exemplare, numai că urmarea apariţiei în presă a poveştii ei a fost dramatică: a fost concediată de Inspectoratul Şcolar, pe motiv că e prea bătrână.

Cosmin Morega, viceprimarul oraşului Motru, e dezamăgit de măsura care a fost luată: „Nu este o măsură morală. În primul rând, bătrânica va avea de suferit. La vârsta ei, să primească o astfel de veste nu este aşa de uşor. Mă simt şi vinovat pentru că eu i-am făcut publică povestea. Sunt dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat. Iniţial, am crezut că e păcăleală de 1 aprilie.” Declaraţia a fost dată pentru Adevărul, imediat după ce Bătrâna care lucra ca femeie de serviciu din anul 1979 a fost concediată.

Bătrâna de 83 de ani, femeie de serviciu la grădiniţă, are vârsta expirată

Mă scol şi fac curat la copii, pentru că mi-au fost dragi copiii, sunt mici, frumoşi şi curaţi. Îmi mai spun şi câte o poezie. Îi mai întreb şi câte degete au la o mână. Pot să mai muncesc. Cât o să mai am zile o să lucrez. De dimineaţa, la ora 5,00, când ajung, fac focul, după care mă apuc şi mătur mochetele. Apoi, ud mătura şi dau ca să nu fie praf. Şterg măsuţele, scăunelele. Mai fac curat şi prin curte, la locul de joacă. Apoi, aştept să vină copiii. Doamna vine la ora 8,00.„, a povestit tanti Sofia pentru sursa citată.

Marcela Mrejeru, proaspăt instalată în funcţia de inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, spune că bătrâna avea „vârsta expirată” şi nu mai putea să lucreze: „Doamna a fost angajată ca îngrijitor cu taxă forfetară, adică fără contribuţie la pensie până la 1 aprilie 2001. Apoi, în 2003, s-a schimbat Codul Muncii şi directoarea a angajat-o cu 0,25 normă de bază, crezând că face vechimea. Nu ştia că se face an pe an, ci trei luni la un an lucrat, conform normei de 0,25. Săptămâna trecută i-a închis contractul de muncă, pentru că avea vârsta expirată. Am sunat-o pe doamna director de la Grădiniţa Motru ca să dea o notă explicativă. Nu a spus la şcoală că mai avea o pensie de la CAP.

Oana Talău, director al Casei de Pensii Gorj, a precizat că bătrâna avea dreptul să lucreze şi să cumuleze pensia cu salariul, pentru că s-a pensionat la limită de vârstă şi a îndeplinit stagiul minim de cotizare.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

1 Comment

1 Comment

  1. RosA

    2019-04-03T20:44:08+03:00 at 20:44

    AGEISM NERUSINAT!!EXPIRAT ESTI CAND AI MURIT NU CAND ESTI 1 EXEMPLU DE CURATENIE SI TENACITATE.CE MALE GAZE INTERNALIZAT AU MADAMELE ASTEA DE AU CONCEDIAT SARACA FEMEIE?!NU A FACUT CEVA ILEGAL SI SI-A FACUT MESERIA DATORIA.AUZI VARSTA EXPIRATA,SA ITI FIE RUSINE ,BUSOLA MORALITATII TALE ESTE EXPIRATA NU DOAMNA ACEEA HARNICA SAU VARSTA EI.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top