Connect with us
Dirijorul Vasile Cazan, de la Filarmonica din Târgu Mureș, a murit

Locale

Dirijorul Vasile Cazan, de la Filarmonica din Târgu Mureș, a murit

Vasile Cazan, dirijorul și directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș s-a stins din viață. Vestea decesului a fost anunțată de către preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Marele artist român avea vârsta de 68 de ani și fusese infectat cu COVID-19. Din cauza unor afecțiuni preexistente, trupul dirijorului a cedat, iar Vasile Cazan a murit, duminică.

Dirijorul Vasile Cazan a murit

Directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş fusese internat în urmă cu zile la terapie intensivă. A fost depistat pozitiv noul coronavirus, conform informațiilor Agerpres.

Vestea morții sale a fost transmisă duminică, pe Facebook, de către preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

“A avut întotdeauna un cuvânt bun pentru toată lumea şi într-un mod tipic cetăţenilor mai în vârstă din Târgu Mureş se exprima întotdeauna în limba maternă a persoanei cu care vorbea. Umanitatea sa, iubirea cu care se adresa către toată lumea erau depăşite doar de dragostea sa pentru muzică. A fost un om adevărat. Vasile Cazan a condus Filarmonica de Stat Târgu Mureş mai bine de 20 de ani, dar a fost mult mai mult decât un director, a fost un adevărat mentor care a crescut mai multe generaţii, insuflându-le dragostea pentru muzică. Vom păstra memoria lui pentru totdeauna. Dumnezeu să te odihnească în iubirea sa, domnule director!”, a publicat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, pe social media.

Vasile Cazan s-a născut la Târgu Mureş în anul 1952. Talentul muzical l-a descoperit de mic ș ia a studiat vioara, viola şi pianul la Târgu Mureş. Apoi a absolvit Academia de Muzică ″Gheorghe Dima″⁣ din Cluj-Napoca.

La Academia de Muzică a studiat dirijatul coral, îndrumat de profesorii Dorin Pop şi Florentin Mihăescu. S-a perfecționat cu maestrul Marin Constantin și la cursuri de perfecţionare pentru dirijat orchestra la New York, cu dirijorul Laszlo Halasz de la Conservatorul Julliard.

Din anul 1990, Vasile Cazan a fost numit dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Târgu Mureş. Din anul 1998 era directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş. A primit distincția “Fibula de la Suseni” din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Mureş, în anul 2012. Primăria Târgu Mureş i-a conferit distincţia “Pro Cultura” în 2015.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Locale

To Top