Connect with us
Avion prăbușit Tuzla 21 februarie

Știri

Pilotul avionului prăbușit la Tuzla, operat. El avea peste 8.000 de ore de zbor

Pilotul aeronavei implicată joi în accidentul din apropierea aeroportului din Tuzla a fost operat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, intervenția chirurgicală constituind o premieră pentru spitalul din Constanța. El avea la activ peste 8.000 de ore de zbor.

Conducerea Spitalului Județean Constanța a organizat, vineri, o conferință de presă, în care a prezentat starea bărbatului rănit în accidentul de avion de joi, de la Tuzla.

„La ora 16.50 pacientul a ajuns cu elicopterul SMURD în UPU, în camera de resuscitare. A fost preluat de echipa de gardă și din acel moment au început investigațiile, pe lângă tratamentul de stabilizare. Computerul tomograf ne-a pus în evidență prezența unui hematom periaortic, cu hemopericard, fracturi costale pe stânga, hemotorax bilateral minim pe ambele părți. De asemenea, avea contuzii faciale, fractură piramidă nazală, maxilar și scapulă dreaptă. Pe acel hematom s-a ridicat suspiciunea de ruptură de aortă, zona istmică, dar echipa de gardă, cu domnul doctor Militaru (dr. Marius Militaru, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară – n.r.), a putut interveni în scurt timp. La o oră și jumătate era deja în blocul operator și a început intervenția chirurgicală”, a declarat managerul unității sanitare, Cătălin Grasa.

La rândul lui, dr. Marius Militaru a spus că leziunea de care suferea instructorul de zbor era foarte gravă, care de cele mai multe ori provoacă moartea pacientului din cauza pierderii foarte mari de sânge.

El a explicat că acest tip de leziuni este întâlnit mai des la accidente rutiere, iar rata de deces este de aproximativ 80 la sută.

„Aproximativ 80 la sută mor acolo, pe loc. Se rupe aorta și mor pe loc. Iar din cei care ajung pe masa de operație, jumătate mor acolo”, a spus medicul.

El a precizat că această intervenție a fost un succes, dar și o premieră pentru spitalul din Constanța.

„Pacient cu suspiciunea de ruptură de aortă. L-am primit direct în sala de operație. (…) Am găsit o aortă cvasi-complet ruptă, am reușit să-i pun o bucată de proteză. Funcționează. Acum este la reanimare, intubat, dar conștient. Vom vedea evoluția ulterioară”, a declarat dr. Marius Militaru.

Potrivit acestuia, intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore, iar prognosticul este optimist.

Conform medicului, din punct de vedere ortopedic, bărbatul „nu are mare lucru”, respectiv fracturi de în zona unui umăr și de coaste, „dar sunt leziuni minore, care nu îi pun viața în pericol”.

Bărbatul va rămâne la reanimare încă 24 de ore, iar apoi, dacă totul decurge bine, va fi supus din nou unui examen la computerul tomograf.

O aeronavă Diamond Aircraft 42, aflată într-un zbor de instrucție, la bordul căreia se afla pilotul-instructor și copilotul-elev s-a prăbușit, joi, în localitatea Tuzla, județul Constanța. În urma accidentului, copilotul aeronavei, un bărbat în vârstă de 50 de ani care lua lecții de zbor, și-a pierdut viața, în timp ce instructorul, în vârstă de 54 de ani, care pilota avionul, a fost rănit grav.

Reprezentanții aeroportului au spus că au fost luate toate măsurile impuse de planul de răspuns la situaţii de urgență pentru accidente aeronautice.

Conform Regional Air Services – Aeroport Internațional Tuzla, pilotul Gheorghe Dumitru este un pilot experimentat, cu peste 8.000 ore de zbor.

„Unul dintre cei mai iubiți piloți ai echipei de la Tuzla, el face parte din familia RAS Tuzla de 20 de ani”, se arată într-un comunicat transmis vinersi de societate.

Potrivit surselor citate, acesta este primul accident cu victime înregistrat de școala de zbor de la Tuzla.

„Evenimentul din 21 februarie este unul singular prin amploare și gravitate în cadrul activității companiei. RAS Tuzla a înregistrat 58.644 de ore de zbor în perioada 2008 – 2018, iar școala de zbor a înregistrat 16.915 ore în ultimii ani și nu a înregistrat niciun accident cu victime până acum”, se mai arată în comunicatul Regional Air Services.

Aeronava implicată, joi, într-un accident în apropierea aeroportului din Tuzla, în care un bărbat și-a pierdut viața, efectua un zbor de instruire, au anunțat reprezentanții aeroportului.

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top