Noua creștere vine după ce, luni, ROBOR urcase la 1,89%, nivel pe care îl atinsese şi în 1 noiembrie 2017.
ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Indicatorul crește accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.
Indicele ROBOR la 6 luni a crescut, marţi, la 2,07%, cel mai mare nivel din 28 noiembrie 2014, când a fost 2,09%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.
Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.
Potrivit unei analize realizate la solicitarea news.ro, dacă ROBOR la 3 luni ajunge la 2%, iar marja băncii rămâne aceeași, rata medie la un credit ipotecar cu dobândă variabilă va crește cu 4,3%. La un indice ROBOR de 2,5%, rata medie va crește cu 9,5% față de luna octombrie, iar la un indice ROBOR de 3%, rata ar crește cu 14,8%.
La începutul lunii octombrie, reprezentanții BNR arătau că dobânzile de pe piața interbancară au crescur în contextul unor fluctuații de lichiditate și al creșterii inflației într-un ritm mai alert decât cel prognozat pe termen mediu.
Precizările BNR au venit după ce premierul Mihai Tudose a declarat, referindu-se la creșterea ROBOR, că probabil „colegii” de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, pentru că era rolul băncii naţionale să intervină. „Măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, a afirmat premierul.
CITEŞTE ŞI Vine iarna în Capitală! Meteorologii au anunţat când cade prima ninsoare în Bucureşti
Meteorologii au anunţat când cade prima ninsoare în Bucureşti. Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat când vor cădea primii fulgi în Capitală. Mihai Timu, meteorolog ANM, că vremea se va schimba în zilele ce urmează.
“Astăzi şi mâine, peste ţara noastră va pătrunde o masă de aer rece, dar nu atât de rece âncât să producă o răcire dramatică. Doar în sud vorbim de maxime peste norme, 17 – 18 grace Celsius. De mâine, revenim la un regim termic normal. Vestea bună este că pe timpul nopţilor vor fi temperaturi plăcute, pozitive, între 0 şi 9 grade Celsius, mai ridicate decât ar fi normal”, a explicat Timu, la Antena3.
Specialistul a spus că România se află la periferia unui ciclon format în zona bazinului Mării Mediterane.
“Nu scăpăm de ploi, dar vor fi puţine şi în cantităţi slabe. Vineri, vor fi ploi slabe şi burniţă în sudul teritoriului. Doar pe crestele cele mai înalte vom avea lapoviţă şi ninsori. Este adevărat, după 20 noiembrie sunt semnale că vremea se schimbă. Va pătrunde un val de aer rece şi vor fi precipitaţii, nu numai ploaie”, a conchis meteorologul ANM.
Un val de aer rece dinspre Oceanul Arctic a pătruns în Europa și va atinge zona Mediteranei, precum și Balcanii.
Vor avea loc căderi masive de zăpadă în Alpi, dar și în vestul Sloveniei, în Croația, Bosnia, Serbia, Muntenegru și este posibil ca frontul de aer rece să ajungă și în România.
În centrul Europei, temperaturile vor fi cu 5-8 grade Celsius mai scăzute decât media normală pentru această perioadă.
În România sunt temperaturi peste media obișnuită a lunii noiembrie, dar spre finalul săptămânii vremea se răcește.
VREMEA de Crăciun şi Revelion. Anunţul făcut de meteorologi
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunţat cum va fi vremea în perioada următoare, dar și prognoza în această iarnă.
Potrivit specialistului, va fi o iarnă cu viscole și episoade de ger, cu temperaturi ce vor coborî și sub -30 de grade.
”E greu să spunem. Cu zece zile înainte, vom spune dacă vom avea zăpadă. În 2014, pe 24 decembrie aveam peste 20 de grade, pe 25 deja se schimbase vremea, iar pe 29 cod roșu de viscol. Pe măsură ce ne apropiem, în noiembrie vom actualiza informațiile pentru iarnă, când ne apropiem vom putea spune unde vom avea zăpadă”, a spus Elena Mateescu la antena3.ro.
Vremea se răceşte la finalul lunii noiembrie, iar spre finalul lunii vor avea primele ninsori
În decembrie precipitații mai abundente vor fi în centru, est, sud-est și posibile ninsori în nord, centru și la munte. Sunt posibile nopți geroase în nord și în centru.
Vreme rece și ninsori în nord și în centru și în luna ianuarie. Meteorologii vorbesc de două episoade posibile de viscol, perioade cu ger, minime de -20 spre -30 grade.
Acest site foloseste cookies.
Read More