Știri

Lovitură pentru românii plecaţi la muncă în străinătate. Sunt obligaţi să plătească o taxă lunară

Lovitură pentru românii plecaţi la muncă în străinătate. Cetăţenii români plecaţi la muncă în străinătate, dar care şi-au păstrat rezidenţa fiscală în România, vor fi obligaţi să achite o taxă lunară, potrivit noului Cod Fiscal.

De asemenea, cei care pleacă din ţară pentru mai mult de şase luni, indiferent că merg la muncă, la studii sau în vacanţă, riscă să fie amendaţi, de la 1 ianuarie 2018, dacă nu notifică Fistul în prealabil cu minimum 30 de zile prin completarea şi depunerea unui chestionar de rezidenţă fiscală.

„Confirm faptul că persoanele cu rezidenţa fiscală în România, cu domiciliul în ţară, sunt obligate la plata acestei contribuţii calculată prin procentul de 5.5% din valoarea salariului minim pe economie, chiar dacă se află în străinătate.

Contribuţia este de circa 67 de lei/lună, corespunzător sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei”, a declarat consultantul financiar Adrian Benta.

CITEȘTE ȘI: Veste mare pentru toți elevii! Au parte de o nouă zi liberă, până la vacanța intersemestrială!

Potrivit noului Cod Fiscal, persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii vor fi obligate să plătească contribuţii la asigurările de sănătate.

„Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contribuţii la asigurările de sănătate de către persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele însărcinate care nu au venituri.

În acest sens, cetăţenii români care îşi păstrează rezidenţa fiscală în ţară sunt în sfera contribuţiei la această asigurare de sănătate.

În esenţă, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci şi altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care încasează venituri la negru, agricultorilor care nu îndeplinesc condiţia de a fi impozitati prin tranşe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate”, a mai spus Adrian Benta.

Guvernul a adoptat OUG privind Codul Fiscal care va prevedea transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură contestată de sindicate, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Sancţionarea celor care pleacă la muncă în străinătate şi care nu depun la timp chestionarul de rezidenţă fiscal, dar şi identificarea de noi soluţii pentru suspendarea executării silite în anumite situaţii, sunt câteva din prevederile noii ordonanţe 30, ce modifică Codul de procedură fiscală.

„Principalii contravenienţi sunt românii care lucrează în străinătate şi care nu şi-au anunţat plecarea la Fisc.

Care este valoarea taxei

Astfel, un cetăţean român ce părăseşte teritoriul ţării pentru o perioadă mai mare de 183 de zile trebuie să deţină chestionarul de rezidenţă fiscală. Acesta se depune cu minim 30 de zile înaintea plecării din România.

Prevederea a fost reglementată de la 1 ianuarie 2016 prin noul Cod fiscal. Ordonanţa recent publicată introduce amenzi pentru cei ce nu respectă această procedură.

Amenda este între 50 de lei -100 de lei, nu este o sumă mare, însă gestul în sine este unul neagreabil atâta timp cât nimeni nu a făcut vreo informare publică cu privire la obligaţia acestor cetăţeni.”, a declarat consultantul fiscal Adrian Benţa.

Vezi comentarii

  • Ultimul stinge lumina in c*catul ala de "tara". Le inteleg rationamentul de mafioti smecheri, nu mai au bani de salarii, pensii si alocatii celor ramasi in acea VALE A PLANGERII. Insa s-a gandit careva la asta atunci cand au dus atatea si atatea politici, un adevarat razboi impotriva propriului neam, care au facut sa plece mai mult de o treime din populatie apta de munca?
    Vor vedea extrem de multi (fosti) romani care vor renunta la cetatenie. Sa ramana sa se fure intre ei acolo. Trist e ca niciodata acei imputiti nu vor pierde, au bagat Romania in metastaza deja cu coruptia si furtul. Trageti un ochi oameni buni pe PORCISME (punct RO) si ganditi-va la copiii vostri.

  • Chear daca eu am familie aici cu un cetatian francez trebuie sa platesc taxe ? Atunci cred ca renunt la cetatenia romana

  • ASA CEVA ESTE ILEGAL,NU EXISTA NICI INTR-O ALTA TARA,MAI HOTI CA ROMANII NU EXISTA NICAIERI.TOTUL PORNESTE DE LA GUVERNUL ROMAN,MUNCESC BIETII OAMENI SI LE IAU JUMATATE DIN SALARIU. PAI CARE E PROBLEMA CA AM REZIDENTA IN ROMANIA,NU AM DREPTUL SA AM CASA MEA CA CETATEAN ROMAN? NISTE HOTI ,NU MAI AU DE UNDE FURA DE LA OAMENII RAMASI IN TARA SA MUNCEASCA SI CRED CA NOI CEI PLECATI SUNTEM PROSTI.SA-I FEREASCA DUMNEZEU SA CEARA BANI DE LA CEI DE AFARA,DIN CAUZA HOTIILOR DIN ROMANIA AM PLECAT DIN TARA,SA MUNCESTI PE SALARIU DE NIMIC,DAI JUMATE STATULUI,PRETURI EXAGERAT DE MARI,CALITATE ZERO,VOI CERE AZIL TARII UNDE SUNT DACA AU CURAJ SA CEARA BANI DE LA NOI,ASTA E ESCROCHERIE,HOTIE.SA VINA DOMNII DE LA ANAF SI GUVERNANTII SA STEA SLUGA ALTUI STAT,SA VADA CUM SE CASTIGA BANII,NU SA AIBE PRETENTII,SA LE FIE RUSINE,NU ,MAI AU CE FURA DE LA CEI RAMASI,ACUM VOR SA FURE DE LA CEI PLECATI,UITE CA ,CU NOI N-O SA LE MEARGA,NE-AM DESTEPTAT!

  • daca un pensionar trecut de 70 ani pleaca in america pt 6 luni sau mai mult are probleme ?

  • Cretinii care conduc acceasta tara doresc cu toata puterea sa o depopuleze .Cei care au plecat vor renunta la cetatenie iar restul vor pleca in curand.
    Acceasta tara va di ocupata de alte natii mai cu sange in instalatie care poat o sa le i-a gatul.

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu