Connect with us

Știri

Lucreţia Ciobanu, „doamna munţilor”, a murit la vârsta de 90 de ani

Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu, cunoscută drept „doamna munţilor”, a murit, miercuri, la vârsta de 90 de ani, după cum au anunţat mai mulţi apropiaţi ai acesteia.

„Cu mare tristeţe anunţ că Doamna Munţilor Lucreţia Ciobanu a încetat din viaţă… Sincere condoleanţe familiei.. să îi fie ţărâna uşoară…”, a scris, pe pagina de Facebook, interpretul de muzică populară Marcel Părău.

De asemnea, vedeta TV Iuliana Tudor a anunţat, pe Facebook, vestea decesului Lucreţiei Ciobanu: „S-a stins din viaţă Doamna Munţilor, Lucreţia Ciobanu! Rămas bun!”.

Lucreţia Ciobanu, născută pe 27 octombrie 1924, în localitatea Topârcea, judeţul Sibiu, a fost o interpretă de muzică populară, cunoscută în special pentru promovarea timp de mai multe decenii a folclorului sibian.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită „Doamna Munţilor”, datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până în Statele Unite ale Americii şi Canada.

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu i-a conferit artistei Lucreţia Ciobanu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”. Ulterior, acesta i-a conferit, pe 7 februarie 2004, şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Pe 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piaţa Mare din municipiul Sibiu în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a festivalului de folclor Cântecele Munţilor, apreciata solistă a primit titlul onorific de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu, potrivit Wikipedia.

Mediafax

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top