Ludovic Orban și Alexandru Rafila au făcut, sâmbătă, noi declarații în legătură cu restricțiile din pandemie ce ar putea fi luate în următoarea perioadă. Cei doi au vorbit despre măsurile care se vor lua în privința școlilor, dar și despre îngrijorările privind circulația cu mijloacele de transport în comun.
Premierul României a făcut noi declarații, în contextul creșterii numărului de cazuri. România a depășit 150.000 de cazuri, cu 3.517 de cazuri noi de persoane infectate în ultimele 24 de ore. Astfel încât după un control la sediul DSP București, Orban a spus că este luată în calcul măsura carantinării Bucureștiului.
Mai mult, la rata de incidență de 3 la mie, se va trece la scenariul online pentru școli, adică elevii și profesorii se vor întâlni strict prin intermediul tehnologiei. „La indicele peste 3 la mie e prevăzut în ordinul comun Ministerului Sănătății și Ministerului Educației ce înseamnă trecerea la scenariul roșu și anume învățământ online”, a spus Prim Ministrul.
„Dacă e depășită rata de incidență de 3 la mie, cazuri cumulate pe utimele 14 zile, școlile vor trece în regim online integral. De asemenea – aici trebuie făcută o evaluare foarte serioasă, ştiţi că, de regulă, am zis că scoatem focarele, cazurile care nu reflectă răspândirea în comunitate. Se poate ajunge la carantinarea anumitor zone, sperăm să nu se ajungă aici și am convingerea că oamenii înțeleg situația prin care trecem, că vor avea grijă și se vor păzi de infectare”, a declarat Ludovic Orban.
Tot sâmbătă, a susținut declarații și Alexandru Rafila, care consideră că principala problemă nu o reprezintă mersul la școală, ci transportul în comun. Rafila le-a sugerat autorităților să impună ca toate companiile să decaleze programul angajaților. Așadar, s-ar evita agomerațiile în autobuze, tramvaie sau metrou.
„Problema e legată de faptul că toate activitățile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor propriu zisă, doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, avem puține cazuri în rândul copiilor, dar această activitate implică foarte multe contacte fizie și asta duce la răspândirea numărului de cazuri”, a spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila consideră că măsurile care se adoptă acum vor avea efecte în următoarele două săptămâni. Medicul a mai spus că atunci când se înregistrează foarte multe cazuri, nu se vor bloca spitalele spitalele cu forme ușoare sau asimptomatice, pentru că va fi nevoie de locuri pentru cazurile medii și grave.
„Cu cât ai mai multe cazuri, ai o tranmsitere comunitară mai intensă și asta face ca efectul de multiplicare să fie mai rapid. Și chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, lucrul acesta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt și trebuie o gândire și pe termen lung. Ce se întâmplă dacă avem în continuare o creștere a nmărului de cazuri? 5 la sută merg la ATI și avem și o mortalitate de 3 la sută. Sunt cifre bazate pe evaluările făcute și în alte țări și strategia trebuie să fie bine adaptată și predictivă, trebuie să ofere soluții pentru ce urmează să se întâmple”, a adăugat el.
Medicul Alexandru Rafila a mai zis și ce se va întâmpla dacă România ajunge la 4000 de cazuri. Reamintim că în acest moment sunt peste 3500 de cazuri noi pe zi.
„4000 de cazuri zilnice înseamnă 200 de pacienți care merg la terapie intensivă. Ei nu merg imediat, sunt astăzi diganosticati și vor merge peste o săptămână, trebuie să vedem câte decese sunt și o să aflăm creșterea la ATI, e un calcul matematic foarte simplu și arată că aceste 400 de paturi disponibile se pot ocupa în câteva zile. Ar trebui să existe o gândire de preluare a pacienților, trebuie urgent luată o decizie”, a mai spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila este reprezentantul României la OMS.