In fiecare an, de Paste, in noaptea Invierii, crestinii ortodocsi se bucura de minunea Sfintei Lumini. Evenimentul are loc de fiecare data in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, in timp ce se tine slujba de vecernie din Sambata Mare.
In timpul slujbei, Patriarhul Ierusalimului impreuna cu mai multi ierarhi si preoti inconjoara Sfantul Mormant. Dupa ce procesiunea ia sfarsit, Patriarhul va intra in Sfantul Mormant cu 33 de lumanari. Acolo va cobori Lumina Sfanta si va aprinde cele 33 de lumanari.Dupa ce aceste lumanari sunt aprinse, Patriarhul pleaca din mormant si le va da lumina si credinciosilor.
CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste
Se considera ca acesta este cel mai vechi miracol care are loc in fiecare an. Aceasta minune a inceput sa apara in documente, periodic, din anul 1106 dupa ce calugarul rus, Daniel, a mentionat minunea in scrieri.
In noaptea Invierii, credinciosii au in mana o lumanare. Aceasta va fi aprinsa din lumanarea pe care preotul o aduce de pe masa Sfantului Altar. Lumanarea reprezinta invierea, victoria vietii asupra mortii. De asemenea, este un simbol al biruintei luminii lui Iisus asupra intunericului adus de pacat.
CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii in prima zi de Paste
De asemenea, este vorba despre un simbol al suferintei. Toate picaturile de ceara care cad din lumanare pe mainile credinciosilor le aduc aminte acestora de suferinta lui Iisus, pe cruce. In plus, lumanarea aprinsa este si un simbol al vietii vesnice, al vietii dupa moarte. Pentru ca, prin suferintele indurate, Hristos a invins moartea. De aceea se tine o lumanare aprinsa la capataiul celor care nu mai au mult timp de trait. Aceasta le arata calea spre lumea de dincolo. Sufletele celor trecuti in nefiinta vor fi indrumate spre lumina, spre rai.
CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii in a doua zi de Paste
Lumina Invierii este o lumina a victoriei, a triumfului vietii asupra mortii. Gestul de a aprinde o lumanare de la altcineva, adica obiceiul de „a lua lumina”, inseamna ca, de fapt, se ia lumina din lumina lui Iisus.
CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii in a treia zi de Paste
Acest site foloseste cookies.
Read More