Doar 37 de cladiri in care functioneaza unitati de invatamant de stat au autorizatie de securitate la incendiu, 338 nu necesita o astfel de autorizatie, iar 544 nu sunt autorizate, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu, precizand si ca 24 nu au autorizatie sanitara de functionare. In total, in Bucuresti sunt 421 de unitati de invatamant preuniversitar de stat in 919 cladiri, potrvit news.ro.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a declarat, miercuri, ca in Capitala functioneaza 421 de unitati de invatamant preuniversitar de stat si 219 unitati de invatamant particulare, in 919 cladiri pentru stat si 220 de cladiri pentru invatamantul particular.
”Anul acesta va debuta in conditii mai bune decat anul trecut, avand in vedere ca se finalizeaza practic Programul de reabilitare al unitatilor de invatamant prin Banca Europeana de Investitii. Asta inseamna ca 101 scoli au fost reabilitate si refacute total din punct de vedere al expertizei seismice, al structurii, al instalatiilor electrice, al dotarilor cu mobilier si material didactic”, a spus Marian Banu.
Citeste si: Dacian Ciolos introduce materia EDUCATIE JURIDICA in scoli
Potrivit sursei citate, din totalul unitatilor de invatamant de stat, 24 nu au autorizatie de functionare sanitara, cinci dintre ele fiind inca in lucrari de reabilitare prin BEI, pentru ca nu s-a facut receptia definitiva, iar pentru alte sapte directorii au depus documentatia si exista sanse ca pana la deschiderea anului scolar sa se primeasca autorizatie de functionare.
Reprezentantul ISMB a mai spus ca o alta problema la inceput de an scolar o reprezinta lipsa totala de personal medical, asistente si medici, in cinci scoli. Alte 57 de cabinete medicale nu beneficiaza de medic.
“Din punctul de vedere al situatiei existentei autorizatiilor de securitate la incendiu, din cele 919 cladiri pentru invatamantul de stat sunt autorizate numai 37. Pentru 338 de cladiri nu este necesara obtinerea autorizatiei, iar un total de 544 de cladiri nu sunt autorizate. In momentul de fata sunt depuse documentatiile pentru autorizare pentru aproximativ 120 unitati de invatamant cu cladirile aferente. Situatia este la fel pentru invatamantul particular, majoritatea unitatilor de invatamant particular nu sunt autorizate ISU”, a spus Marian Banu.
El a precizat ca aceasta problema va fi discutata in zilele urmatoare de reprezentantii autoritatilor locale si cu reprezentantii ISU pentru ca se pune problema unei expertize, a unui studiu.
Purtatorul de cuvant al ISMB a mai precizat ca o preocupare importanta a fost legata de asigurarea resursei umane la catedra.
“In momentul de fata, in Bucuresti, sunt 16.553 de posturi didactice-catedre si sunt ocupate de titulari 13.519. De asemenea, sunt 1.594 de posturi ocupate cu suplinitori si 717 cu personal asociat sau pensionari si sunt in curs de ocupare inca 700 de posturi in urma concursurilor. Dorim ca la inceputul anului scolar fiecare copil care intra in clasa sa gaseasca un cadru didactic la catedra”, a mai spus Marian Banu.
El a adaugat ca au fost verificate toate camerele de monitorizare video din unitatile de invatamant si majoritatea au astfel de dispozitive in perimetrul exterior, respectiv la intrarea in unitatile de invatamant, accesul pe culoare, in salile de sport sau alte locuri unde exista populatie scolara mai numeroasa.
“Au fost verificate toate instalatiile de avertizare, inclusiv butoanele de panica. Au fost verificate toate gardurile si imprejmuirile unitatilor de invatamant. A fost asigurata paza unitatilor de invatamant in majoritatea acestora, existand o singura exceptie, care va fi rezolvata pana la inceputul anului scolar. Este primul an in care se asigura paza umana de catre autoritatile locale”, a mai spus Banu.