Connect with us

Știri

Mâine este Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

Aproximativ 45.000 de persoane cu dizabilităţi lucrează în prezent iar facilităţile acordate de autorităţi ar trebui să-i motiveze pe angajatori să angajeze persoane cu dizabilităţi, consideră ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Avem aproximativ 45.000 de persoane angajate în muncă şi cred că numărul acesta trebuie să crească în perioada următoare. Tocmai de aceea, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a creat premisele pentru acordarea unor subvenţii importante pentru angajator. Atunci când angajează persoane cu dizabilităţi, angajatorii nu mai sunt obligaţi să plătească taxa echivalentă unui salariu minim pe economie la bugetul de stat. Acest aspect, împreună cu subvenţia pe care o acordă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv 500 euro, trebuie să constituie un factor motivator pentru toţi angajatorii care doresc să angajeze persoane cu dizabilităţi. Îmi doresc ca ziua de 3 decembrie să nu fie doar o zi de conştientizare a importanţei şi rolului persoanelor cu dizabilităţi în societate, ci şi o şansă, pentru cât mai multe persoane cu dizabilităţi, de a intra pe piaţa muncii prin intermediul Burselor „Pot ce poţi şi tu”, a declarat ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, celebrată la nivel mondial în data de 3 decembrie, a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite şi reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care aceste persoane îl au în societate şi în comunitate.

Pentru a marca această zi, Ministerul Muncii, prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, organizează la nivel naţional mai multe evenimente care au în jurul lor tema angajării în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, având în vedere că promovarea vieţii independente în comunitate constituie o prioritate pentru toate instituţiile din domeniu.

Astfel, ANOFM va organiza luni, 3 decembrie, bursele de angajare destinate persoanelor cu dizabilităţi „Pot ce poţi şi tu. Angajează-mă!”. Scopul acestor evenimente este de a facilita conectarea persoanelor cu dizabilităţi la oportunităţi de angajare pe piaţa muncii.

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, va participa la deschiderea bursei găzduită de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, sector 1, Bucureşti.

Tot luni, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi va organiza o masă rotundă cu tema „Perspective în angajarea persoanelor cu dizabilităţi”, în scopul identificării celor mai bune soluţii de integrare pe piaţa muncii a acestei categorii de persoane. Evenimentul va reuni asociaţii de profil, angajatori şi reprezentanţi ai instituţiilor publice. De asemenea, Autoritatea va găzdui şi Gala premiilor de excelenţă în domeniul dizabilităţii.

Daniel Șuta, editor senior

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top