Știri

Mare sărbătoare în calendarul ortodox. Ce mare sfânt aniversează românii astăzi

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Din randuielile bisericești aflăm că se lasă sec în seară zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, scrie crestinortodox.ro. Astfel, creștinii postînd 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Sfantul Paisie de la Neamț este unul din marii nevoitori și înnoitori ai monahismului românesc din veacul al XVIII-lea. Este cunoscut și sub numele de Paisie Velicicovski. Este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an, la dată de 15 noiembrie. S-a născut la 21 decembrie 1722 că fiu al protopopului Ioan din Poltava, primind la botez numele Petru.

Luand hotărârea de a se călugări, ajunge la mănăstirile Liubetk și Medvedovschi. Nemulțumit de viață de aici, ajunge la Lavra Pecerska din Kiev, unde devine rasofor. Împreună cu prietenul sau Alexie, decide să plece în Țările Române.

Ajuns în Țară Românescă viețuiește în schiturile Dalhauti, Traisteni, Poiana Mărului și Carnu. Îi cunoaște pe schimonahii Vasile de la Poiana Mărului, Onufrie de la Carnu și alți părinți cu viață aleasă.

Postul Crăciunului începe după Lăsata Secului

Dupa o vreme ajunge la Sfântul Munte Athos, unde este tuns în monahism și unde se nevoiește timp de 17 ani. Părăsește Sfântul Munte în anul 1763 și ajunge la schitul Varzaresti, din părțile Buzăului. De aici se îndreaptă spre Moldova. Este numit stareț la Mănăstirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca. Viețuiește aici din anul 1763 până în 1775, când, datorită ocupației austriece, se retrage cu întreagă obște la Mănăstirea Secu.

Paisie va primi în dar de la voievodul Constantin Moruzzi Mănăstirea Neamț. Astfel, va lasă la Secu pe duhovnicul Ilarion și se va mută la Neamț. Numărul vietuitorilor nemțeni s-a ridicat la 700, între care erau moldoveni, munteni, transilvăneni, ruși, ucrainieni, bielorusi, greci, bulgari, sârbi și chiar foști necrestini trecuți la Ortodoxie. În anul 1791, Paisie a fost hirotesit arhimandrit de către arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov. În ziua de 15 noiembrie 1794, Paisie a trecut la cele veșnice și a fost îngropat în biserica mare a mănăstirii Neamț.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat în 1988. În ședința Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 20 iunie 1992, s-a hotărât generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamț și în Biserica noastră.

Citeşte şi ANM, anunţ de ultimă oră despre vreme. Un val de aer polar loveşte România

Vremea se schimbă drastic! Un val de aer polar loveşte România şi aduce lapoviţă, ninsori şi temperaturi scăzute!
Un val de aer polar care a pătruns în Europa dintre Oceanul Arctic aduce vreme rece cu ploi, lapoviţă şi ninsori şi în România.

Temperaturile scad şi cu 10 grade faţă de zilele anterioare, astfel că iarna îşi va intra încet-încet în drepturi, în toată ţara, potrivit ANM.

Vremea în Banat în perioada 13 – 26 noiembrie

În prima zi de prognoză vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, cu o medie a maximelor termice de 16 grade. În următoarele două zile valorile termice diurne vor scădea cu aproximativ 7…8 grade, apoi, până în data de 20 noiembrie nu vor mai avea modificări semnificative, iar media lor va fi în jurul valorii de 10 gade.

Ulterior, vremea se va răci treptat, astfel că temperaturile maxime vor atinge, în medie, 8 grade la sfârșitul intervalului. Valorile termice nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, iar media lor va fi de 8…9 grade la începutul intervalului de prognoză și 1 grad la finalul acestuia. Trecător vor fi posibile ploi slabe, aproape zilnic.

Vremea în Crişana în perioada 13 – 26 noiembrie

Valorile termice diurne se vor situa, în prima zi, peste cele normale la această dată, iar media lor va fi de 16 grade. În data de 14 noiembrie se va răci accentuat, apoi, până în 20 noiembrie nu vor mai fi variații semnificative, iar media maximelor termice va fi de 9…11 grade.

În zilele care vor urma, se va resimți o nouă scădere de temperatuă, astfel că în ultima zi de prognoză media maximelor termice va ajunge la 6…7 grade. Vor scădea și minimele termice, de la o medie de 8 grade în prima zi, până la 0 grade la finalul intervalului de prognoză. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 13 noiembrie și după data de 19 noiembrie.

Vremea în Transilvania în perioada 13 – 26 noiembrie

Media temperaturilor diurne va scădea de la 16 grade în prima zi, până la 8 grade în data de 15 noiembrie. În ziua următoare va crește cu 2 grade, apoi va reveni la 8 grade, nivel la care se va menține și în următoarele 3 zile. Între 21 și 26 noiembrie se va resimți o nouă scădere a valorilor termice, cu aproximativ 2 grade.

Temperaturile minime vor fi și ele în scădere, media lor va fi pozitivă până în jurul datei de 18 noiembrie, apoi va coborî sub pragul înghețului, iar în ultimele două zile va atinge -2 grade. Pe arii restrânse vor fi posibile ploi slabe aproape în fiecare zi.

Vremea în Maramureş în perioada 13 – 26 noiembrie

În prima zi de prognoză vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie a valorilor maxime de temperatură de 14…15 grade, iar a minimelor de 6 grade.

Ulterior vremea va intra într-un proces de răcire treptată, astfel că în ultimele zile de prognoză maximele termice vor fi în medie de 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Local vor fi ploi slabe, trecătoare, mai ales în primele două zile ale intervalului și după data de 19 noiembrie.

Vremea în Moldova în perioada 13 – 26 noiembrie

Vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal la începutul primei săptămâni, apoi se va răci semnificativ, media temperaturilor maxime coborând spre 8 grade în data de 14 noiembrie. Apoi va continua să se răcească ușor.

Temperaturile minime vor crește de la o medie de 4 grade în prima zi a intervalului, până la 6…7 grade în data de 14 noiembrie, apoi vor scădea, astfel că în 19 noiembrie media lor va fi în jurul valorii de -1 grad. Între 20 și 23 noiembrie media temperaturilor minime va fi de 0…1 grad, apoi va scădea din nou, iar la sfârșitul intervalului va reveni la -1 grad. Pe spații mici va ploua slab, mai ales după data de 20 noiembrie.

Vremea în Dobrogea în perioada 13 – 26 noiembrie

Media temperaturilor maxime va scădea semnificativ, de la 18 grade în 13 noiembrie, până la 8 grade în jurul datei de 18 noiembrie. În intervalul imediat următor, valorile medii diurne vor crește până în data de 21 noiembrie când media maximelor va fi de 11 grade. Apoi se va răci ușor.

Media minimelor va scădea după data de 14 noiembrie, iar în 19 noiembrie va fi de 3…4 grade. În intervalul 20-26 noiembrie mediile temperaturii minime vor oscila ușor între 3 și 5 grade. Probabilitatea de ploaie slabă va fi în creștere după data de 15 noiembrie.

Vremea în Muntenia în perioada 13 – 26 noiembrie

Vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal în primele două zile, când media temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 18 grade, apoi se va răci accentuat, iar în zilele de 17 și de 18 noiembrie maximele vor atinge, în medie, doar 7 grade. În intervalul 19 – 21 noiembrie vremea se va încălzi ușor până la o medie a maximelor termice de 10 …11 grade, iar între 22 și 26 noiembrie vor fi maxime de 7…9 grade.

Minimele vor scădea treptat, de la o medie de 7…8 grade la începutul intervalului, până la 1 grad, în ultimele zile. Probabilitatea mai mare de apariție a ploilor, slabe, va fi în zilele de 16 și de 17 noiembrie și după data de 20 noiembrie.

Vremea în Oltenia în perioada 13 – 26 noiembrie

În primele două zile ale intervalului vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată, cu o medie a maximelor termice de 16 grade. Între 15 și 18 noiembrie valorile de temperatură vor scădea spre 6…7 grade (mai accentuat în prima zi).

Din 19 noiembrie și până la sfârșitul intervalului media temperaturilor maxime va oscila între 7 și 9 grade. Temperaturile minime vor scădea treptat, de la o medie de 7..8 grade în primele 3 zile, până la 1…2 grade în ultimele două zile. Ploi slabe, în general pe arii restrânse, vor fi aproape în fiecare zi.

La munte, atât temperaturile maxime, cât și cele minime, vor fi în scădere. Media maximelor va coborî de la 8…9 grade în primele două zile, până la 0…1 grad în a doua săptămână, iar a minimelor de la 1…2 grade, până la -5…-4 grade.

Trecător vor fi precipitații slabe aproape în fiecare zi, în primele zile predominant sub formă de ploaie, apoi mai ales lapoviță și ninsoare.

Acest articol a fost actualizat la: 2017-11-15T13:36:35+02:00 13:36

Share
Scris de
Ais Cristian

Acest site foloseste cookies.

Read More