Connect with us

Știri

Mark Zuckerberg a devenit tata! Vezi scrisoarea emotionanta a fondatorului FACEBOOK pentru fiica sa!

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a devenit tata! Sotia sa, Priscilla, a dat nastere unei fetite pe nume Max.

Emotionat de venirea pe lume a primului sau copil, Zuckerberg a compus o scrisoare pentru Max, care a fost postata de pagina sa de Facebook. Peste 1 milion de oameni au dat „Like” acestei scrisori, printre care Shakira, Arnold Schwarzenegger sau Melinda Gates, sotia fondatorului Microsoft, Bill Gates.

Iata scrisoarea lui Mark Zuckerberg pentru fiica sa:

„Draga Max,

Mama ta si cu mine nu avem inca cuvintele sa descriem speranta pe care ne-o dai pentru viitor. Viata ta noua e plina de promisiuni si speram ca vei fi fericita si sanatoasa astfel incat sa te bucuri pe deplin de ea. Ne-ai oferit deja un motiv sa ne reflectam la lumea in care speram ca vei trai. Ca si ceilalti parinti, vrem sa cresti intr-o lume mai buna decat a noastra. In timp ce de multe ori, titlurile se focuseaza pe ceea ce e gresit, din multe puncte de vedere lumea devine mai buna. Sanatatea se imbunatateste. Saracia scade. Cunoasterea creste. Oamenii sunt conectati. Progresul tehnologic in fiecare domeniu inseamna ca viata ta va fi dramatic mai buna decat cea a noastra de astazi. Ne vom juca rolul nostru pentru ca asta sa se intample, nu doar pentru faptul ca te iubim, dar si pentru ca avem responsabilitatea morala fata de toti copiii din generatia urmatoare. Credem ca toate vietile au aceeasi valoare si asta-i include pe cei mai multi care vor trai in generatiile viitoare. Societatea noastra are obligatia de a investi in a imbunatati viata celor care vin pe aceasta lume, nu doar pe cea a celor care sunt deja in ea. Dar in acest moment, nu directionam mereu colectiv resursele noastre catre oportunitatile cele mai mari si catre problemele pe care generatia voastra le va infrunta.

Gandeste-te la boli. Astazi cheltuim de 50 de ori mai mult ca societate in tratarea celor care sunt bolnavi decat investim in cercetare astfel incat acestia sa nu se imbolnaveasca de la inceput. Medicina a devenit cu adevarat stiinta abia in ultimii mai putin de 100 de ani, si am gasit deja leacuri totale pentru cate boli si progrese serioase pentru altele. Pe masura ce tehnologia accelereaza, avem o sansa reala a preveni, vindeca si gestiona toate bolile sau pe majoritatea in urmatorii 100 de ani. Astazi, cei mai multi oameni mor din cauza a cinci lucruri: boli de inima, cancer, atacuri cerebrale, boli neurodegenerative si infectii. Si facem pasi uriasi in rezolvarea acestor probleme si a altora.

Odata ce recunoastem ca generatia voastra si cea a copiilor vostri ar putea sa nu mai sufere din cauza bolilor, avem toti, colectiv, responsabilitatea de a tinti investitiile noastre ceva mai mult spre viitor pentru a face acest lucru posibil. Mama ta si cu mine vrem sa ne facem partea noastra. Vindecarea bolilor va dura timp. Pe perioade scurte de cinci sau zece ani, nu va parea ca facem diferente mari. Dar pe termen lung, semintele plantate vor creste, iar intr-o zi, tu si copiii tai vor vedea ceea ce noi acum abia ne putem imagina: o lume fara suferinta din cauza bolilor. Sunt atat de multe oportunitati precum aceasta. Daca societatea isi va canaliza mai multe din energiile sale pe aceste provocari, vom lasa generatiei tale o lume mult mai buna.

Sperantele noastre legate de generatia ta se concentreaza pe doua idei: cresterea potentialului uman si promovarea egalitatii. Cresterea potentialului uman se refera la impingerea limitelor asupra a cat de minunata poate fi viata umana. Poti invata si experimenta mai mult de 100 de ori decat astazi? Poate generatia noastra sa vindece bolile astfel incat sa poti trai mai mult si mai sanatos? Putem conecta lumea astfel incat sa ai acces la fiecare idee, persoana sau oportunitate? Putem genera mai multa energie curata astfel incat sa puteti inventa lucruri pe care nu le putem concepe astazi protejand in acelasi timp mediul? Putem incuraja antreprenoriatul astfel sa puteti construi orice afacere si sa rezolvati orice provocare pentru a creste pacea si prosperitatea?

Promovarea egalitatii se refera la a ne asigura ca toata lumea are acces la aceste oportunitati, indiferent de natie, familie sau circumstante in care s-au nascut. Societatea noastra trebuie sa faca asta nu doar pentru justitie si caritate, dar si pentru maretia progresului uman. Astazi suntem privati de potentialul pe care atat de multi oameni il pot oferi. Singurul mod de a ne atinge potentialul complet pe care il avem este sa ne canalizam asupra talentelor, ideilor si contributiei fiecare persoane din aceasta lume. Poate generatia noastra sa elimine saracia si foametea? Putem oferi fiecarui om un sistem minimal de protectie a sanatatii? Putem construi comunitati inclusive si ospitaliere? Putem nutri relatii pacifiste si de intelegere intre oameni si natiuni? Putem sa insufletim pe oricine – femei, copii, minoritati subreprezentate, imigranti si pe cei izolati?

Daca generatia noastra face investitiile corecte, raspunsul la fiecare dintre aceste intrebari este DA. Si speram chiar in timpul vietii tale.

Aceasta misiune – cresterea potentialului uman si promovarea egalitatii – va impune o noua abordare pentru toti cei care tintesc spre indeplinirea acestor dorinte. Trebuie sa facem investitii pe termen lung, 25, 50 sau chiar 100 de ani. Cele mai mari provocari necesita orizonturi de timp foarte mari si nu pot fi rezolvate in termene scurte. Trebuie sa ne angajam direct catre oamenii pe care ii servim. Nu putem sa incurajam, sa ridicam oamenii daca nu intelegem nevoile si dorintele comunitatilor lor. Trebuie sa construim tehnologia sa producem schimbarea. Multe institutii investesc bani in aceste provocari, dar cel mai mare progres vine din productivitatea castigata prin inovatie. Trebuie sa participam la crearea de politici si pledoarii pentru a construi dezbateri. Multe institutii nu sunt dispuse sa faca asta, dar progresul trebuie sustinut de miscari pentru a fi solid. Trebuie sa ii sustinem pe cei mai puternici si independenti lideri din fiecare domeniu. Parteneriatele cu expertii sunt o solutie mai eficienta pentru misiune decat sa incercam sa ducem efortul de unii singuri. Trebuie sa ne asuma riscurile astazi pentru a invata lectii pentru ziua de maine. Suntem la inceputurile invatarii noastre si multe lucruri pe care le incercam nu functioneaza, dar vom asculta si vom invata si vom imbunatati.

Experienta noastra cu invatarea personalizata, accesul al internet si educatia asupra comunitatii si sanatatii ne-a slefuit filozofia. Generatia noastra a crescut in sali de clase unde toti invatam aceleasi lucruri, in acelasi loc, indiferent de nevoile noastre sau de zonele noastre de interes.

Generatia voastra va stabili standardele pentru ceea ce vreti sa deveniti – ingineri, lucratori in domeniul sanatatii, scriitori sau lideri ai comunitatii. Veti avea tehnologia care va intelege cum sa invatati mai bine si pe ce trebuie sa va canalizati. Veti avansa rapid pe subiectele care va intereseaza cel mai mult si veti primi ajutorul de care aveti nevoie in cele mai provocatoare zone de interes. Veti explora subiecte care nici nu sunt prezente azi in scoli. Profesorii vostri vor avea instrumente mai bune si informatii pentru a va ajuta sa va atingeti tintele. Chiar si mai mult, studentii din lumea intreaga vor putea sa foloseasca instrumentele invatarii personalizate prin internet, chiar daca nu locuiesc aproape de scoli bune. Sigur, va fi nevoie de mai mult decat de tehnologie pentru a oferi oricui un start corect in viata, dar invatarea personalizata poate fi o modalitate cuantificabila de a oferi copiilor o educatie mai buna si sanse de egalitate.

Incepem sa construim aceasta tehnologie acum, iar rezultatele sunt deja promitatoare. Nu doar ca studentii se descurca mai bine la teste, dar castiga abilitati si instrumente ca sa invete tot ceea ce doresc. Iar aceasta calatorie e doar inceputul. Tehnologia si predarea se vor imbunatati in fiecare an in care vei fi la scoala.

Mama ta si cu mine am invatat amandoi studenti si am vazut de ce este nevoie ca acest lucru sa functioneze. Va fi nevoie de munca cu cei mai puternici lideri in educatie pentru a ajuta scolile din lumea intreaga sa adopte invatarea personalizata. Va fi nevoie de implicarea comunitatilor, de aceea incepem am inceput acest lucru in comunitatea din San Francisco. Va fi nevoie de construirea de noi tehnologii si de incercarea de noi idei. Si vom face greseli si vom invata multe lectii pana sa atingem aceste idealuri. Dar odata ce vom intelege lumea pe care o putem crea pentru generatia ta, avem responsabilitatea ca societate de a ne canaliza investitiile in directia viitorului pentru a face aceste lucruri realitate.

Impreuna, putem face asta. Si atunci cand o vom face, invatarea personalizata nu doar va ajuta studentii sa fie buni la scoala, dar va oferi sanse mai egale tuturor celor cu o conexiune la internet”, se arata in scrisoare, potrivit antena3.ro.

Multe dintre provocarile generatiei tale vor veni din a oferi acces tuturor acces la internet. Oamenii cred de multe ori ca internetul e doar pentru entertainment si comunicare. Dar pentru majoritatea oamenilor din aceasta lume, internetul poate fi o legatura la viata. Ofera educatie daca nu traiti langa o scoala buna. Ofera informatii despre sanatate si despre cum puteti evita bolile sau despre cum va puteti creste sanatosi copiii daca nu aveti in preajma un doctor. Ofera servicii financiare daca nu locuiti langa o banca. Ofera acces la slujbe si oportunitati daca nu traiti intr-o economie sanatoasa. Internetul e atat de important incat pentru fiecare zece persoane care obtin acces la internet, circa o persoana se ridica din saracie si aproximativ un nou job e creat. Si totusi, mai mult de jumatate din populatia planetei – mai mult de patru miliarde de oameni – nu are acces la internet. Daca generatia noastra va reusi sa le ofere asta, putem ridica din saracie sute de milioane de oameni. Puem ajuta sute de milioane de copii sa primeasca educatie si putem salva milioane de vieti ajutand oamenii sa se fereasca de boli.

Acesta este un alt efort pe termen lung care poate fi depus prin tehnologie si parteneriat. Va fi nevoie de crearea de tehnologie noua pentru a face internetul mai accesibil si de a-l duce in zone in care nu exista. Va fi nevoie de parteneriate cu guvernele, organizatiile non-profit si companii. Va fi nevoie de implicarea alaturi de comunitati pentru le intelege nevoile. Oameni buni vor avea viziuni diferite asupra celei mai bune cai de urmat si vom face toate eforturile pentru a reusi. Dar impreuna vom putea reusi si sa creem o lume mai egala.

Tehnologia nu poate rezolva singura problema. Crearea unei lumi mai bune incepe cu crearea unor comunitti mai puternice si mai sanatoase. Copiii au cele mai bune sanse atunci cand pot invata. Si pot invata mai bine atunci cand sunt sanatosi. Sanatatea incepe devreme – cu familii iubitoare, mancare sanatoasa si un mediu sigur si stabil. Copiii care au parte de experiente traumatizante devreme in viata se dezvolta adesea in corpuri si minti mai putin sanatoase. Studiile arata ca schimbarile psihice in dezvoltarea creierului conduc la abilitati cognitive mai scazute. Mama ta (Max, n.red.) este doctor si educator si a vazut astea la prima mana.

Daca aveti o copilarie nesanatoasa e greu sa va atingeti potentialul maxim. Daca trebuie sa va intrebati daca veti avea mancare sau bani de chirie, sa va faceti griji legate de abuz sau crima, atunci e greu sa va atingeti potentialul maxim. Daca va e teama ca veti merge mai degraba la inchisoare decat la liceu din cauza culorii pielii voastre, sau pentru ca familia voastra va fi deportata din cauza statutului legal, sau daca va e teama ca veti fi victimele violentei din cauza religiei, orientarii sexuale sau a identitatii de gen, atunci e dificil sa va atingeti potentialul maxim.

Ne trebuie institutii care sa inteleaga ca aceste probleme sunt legate intre ele. Asta e filozofia noului tip de scoala pe care mama ta o construieste. Prin parteneriate cu scolile, centrele de sanatate, grupurile de parinti si guvernele locale si prin asigurarea ca totii copiii sunt bine hraniti si bine ingrijiti de cand sunt mici, atunci putem incepe sa tratam aceste inechitati conectate. Doar atunci putem incepe in mod colectiv sa oferim tuturor sanse egale. Va fi nevoie de multi ani pentru a construi acest model. Dar e doar un alt exemplu despre cum cresterea potentialului uman si promovarea egalitatii sunt legate strans. Daca le dorim pe amandoua, trebuie sa construim comunitati integratoare si sanatoase.

Pentru generatia voastra a trai intr-o lume mai buna inseamna mult mai mult decat poate face generatia noastra. Astazi mama ta si cu mine suntem decisi sa ne petrecem vietile jucand un rol mic in rezolvarea acestor provocari. Voi continua sa fiu CEO la Facebook pentru multi, multi ani de acum incolo, dar aceste subiecte sunt prea importante pentru a astepta pana tu sau noi vom fi mai batrani pentru a incepe aceasta lucrare. Incepand de la o varsta tanara, urmarim sa vedem rezultate satisfacatoare din timpul vietilor noastre.

Cum tu incepi noua generatie a familiei Chan Zuckerberg, incepem si Initiativa Chan Zuckerberg pentru a aduna oamenii din toata lumea pentru a creste potentialul uman si pentru a promova egalitatea pentru totii copiii generatiilor viitoare. Zonele noastre de inceput vor fi invatarea personalizata, vindecarea bolilor, conectarea oamenilor si crearea de comunitati puternice.

Vom oferi 99% din actiunile Facebook – care acum valoreaza 45 de miliarde de dolari – in timpul vietii noastre pentru a avansa in aceste misiuni. Stim ca aceasta este o contributie mica comparabil cu toate resursele si talentele care muncesc deja pe aceste teme. Dar vrem sa facem tot ceea ce putem, muncind alaturi de multi altii.

Vom dezvalui mai multe detalii in lunile viitoare imediat ce ne stabilizam in noul ritm al familiei si dupa ce ne vom reveni din grijile maternale si paternale. Intelegem ca veti avea multe intrebari despre cum vom face toate aceste lucruri enuntate mai sus.

Pe masura ce devenim parinti si intram in acest capitol urmator al vietii noastre, vrem sa exprimam aprecierea noastra adanca pentru toti cei care vor face aceste idei posibile. Putem face aceasta treaba doar pentru ca avem in spatele nostru o puternica comunitate globala. Crearea Facebook a generat resurse de a imbunatati aceasta lume pentru generatia urmatoare. Fiecare membru al comunitatii Facebook joaca un rol in aceasta munca. Putem face progrese fata de aceste oportunitati doar stand alaturi de umerii expertilor – mentorii nostri, partenerii si numerosii oameni incredibili ale caror contributii au construit aceste campuri. Si putem sa ne concentram pentru a ne servi aceasta comunitate si aceasta misiune deoarece suntem inconjurati de familiile noastre iubitoare, prietenii care ne sustin si de colegi uimitori. Speram ca vei avea si tu parte de aceleasi relatii profunde si inspirationale in viata ta.

Max, te iubim si simtim o mare responsabilitate in a lasa de a construi o lume mai buna pentru tine si pentru toti copiii. Iti uram o viata la fel de plina de dragoste, speranta si bucurie pe cata ne oferi tu noua. Abia asteptam sa vedem ce vei aduce tu acestei lumi.

Cu dragoste, Mama si Tata”

foto: Facebook

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top