Connect with us

Știri

Marșul spre Colectiv aproximativ 5000 de oameni au participat

Colectiv a indurerat intreaga Românie, iar astăzi românii au arătat ca nu au uitat de cei care au murit și au de cei care au suferit de pe urma tragediei.

Incendiul din Colectiv a scos anul trecut mii de oameni in stradă, o parte dintre ei s-au dus și astăzi in marș spre Colectiv.

Huff.ro a transmis live marșul și momentul din fața clubului.

Marşul tăcerii s-a încheiat în faţa clubului Colectiv. Peste 5.000 de persoane au venit în faţa locului tragediei

Aproape 5.000 de persoane au participat la marşul tăcerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, cea mai mare parte a lor alăturându-se pe parcurs. Marşul s-a încheiat în faţa clubului Colectiv, după mai bine de o oră, oamenii oprindu-se la altarul dedicat celor 64 de victime ale tragediei.

Din Piaţa Universităţii au pornit în marş peste 2.000 de oameni la ora 14.00, însă pe drum numărul a crescut, apropiindu-se de 5.000 până în momentul în care grupurile au ajuns în faţa fostului club Colectiv.

În faţa clubului, oamenii s-au oprit câteva secunde pentru a aprinde o lumânare şi a păstra un moment de reculegere.

Coloana de oameni s-a întins pe mai bine de un kilometru, scrie news.ro.

Deasupra clubului Colectiv au fost eliberate 64 de baloane, care reprezintă victimele incendiului din urmă cu un an. Baloanele au fost aduse de un grup de elevi din Slatina.

În timpul marşului, oamenii au mers în tăcere, mulţi ţinând în mână lumânări, poze cu prieteni sau rude răniţi sau care şi-au pierdut viaţa în tragedie, precum şi mesaje de susţinere.

Oamenii s-au strâns din jurul orei 13.00 în Piaţa Universităţii, iar numărul lor a ajuns la circa 2.000 în mai puţin de o oră. Ei eu plecat la ora 14.00 în marş tăcut către clubul Colectiv, pe un traseu pe care au fost instituite restricţii de trafic.

La marş participă şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, iar dintre politicieni printre manifestanţi şi-a făcut apariţia şi proaspătul candidat USR la alegerile parlamentare Vlad Alexandescu, fost ministru al Culturii, precum şi candidatul independent Theodor Paleologu.

Primii care au ajuns în Piaţa Universităţii au fost părinţii, rudele şi prietenii victimelor din Colectiv, precum şi supravieţuitori ai incendiului.

Ei au venit cu bannere, flori şi lumânări. În Piaţă a venit şi un grup de elevi din Slatina, care ţin în mâini 64 de baloane albe, cu aripi.

Mai multe zeci de persoane sunt şi în faţa clubului Colectiv, unde încă de dimineaţă au fost depuse coroane de flori şi aprinse lumânări. Printre primii care au venit pentru a aduce un omagiu victimelor au fost preşedintele Klaus Iohannis şi ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Victimele incendiului din clubul Colectiv sunt comemorate, duminică, la împlinirea unui an de la tragedie, printr-un marş al tăcerii, inaugurarea a două monumente şi o serie de concerte. De asemenea, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, un apel către patronii de cluburi ca, la ora 22.32, să aprindă un proiector şi ”să ridice spre cer o rază de lumină”, în memoria celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa.

Un monument în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv a fost inaugurat duminică, în Piaţa Bucur, după un an de la tragedia în urma căreia au murit 64 de persoane.

Soclul monumentului este realizat din piatră de Dobrogea, iar statuia, reprezentând un înger, este sculptată în bronz. Acesta a fost realizat de artista Elena Surdu Stănescu şi a fost ales de Asociaţia Colectiv GTG 3010 din mai multe propuneri. Pe soclul monumentului vor sta scrise numele celor 64 de tineri care şi-au pierdut viaţa după incendiul din seara de 30 octombrie 2015.

Costul monumentului a fost de 70.000 de euro, bani proveniţi din donaţii, dar şi de la bugetul local al Primăriei Sector 4.

Un alt monument, ridicat în memoria victimelor din Colectiv din iniţiativa Arhiepiscopiei Bucureştilor, va fi sfinţit, duminică, în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broşteni, lăcaşul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.

Ceremonia va avea loc la ora 11.30 şi va fi urmată, la ora 12.00, de slujba parastasului în faţa Clubului Colectiv, pentru toţi cei decedaţi în urma incendiului.

Slujba de sfinţire a monumentului şi parastasul vor fi oficiate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, potrivit Patriarhiei.

Programul comemorărilor continuă, de la ora 14.00, cu un marş al tăcerii pe traseul Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Aleea Dealul Mitropoliei – Pod Şerban-Vodă – Splai Unirii – Bulevardul Mărăşeşti – Strada Bucur – Piaţa Bucur – Clubul Colectiv.

De la ora 16.30 sunt programate concertele din cea de-a treia zi a festivalului caritabil organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010 la Berăria H.

Vor susţine recitaluri trupele: Compact, Talisman, Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Cămărăşan Band, Florin Chilian, Bulletproof, Roadkillsoda, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a făcut, vineri, un apel către patronii de cluburi ca duminică, la ora 22.32, să aprindă un proiector şi ”să ridice spre cer o rază de lumină”, în memoria tinerilor care şi-au pierdut viaţa în tragedia din urmă cu un an.

”Noi duminică, la 22.32, vom aprinde un proiector, un tun de lumină. Aş ruga pe toţi patronii de cluburi ca la 22.32, poate ar putea face un astfel de gest, să ţină un mic moment şi să ridice spre cer o rază de lumină. Noi o vom face de la Colectiv”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.

Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în clubul Colectiv.

În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani. În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Știri

To Top