Connect with us
Maşinile cu volan pe dreapta, interzise. De când se va întâmpla asta

Știri

Maşinile cu volan pe dreapta, interzise. De când se va întâmpla asta

In prezent, calitatea de membru al Uniunii Europene al Marii Britanii împiedică Registrul Auto Român să interzică circulația mașinilor cu volan pe dreapta pe strazile din Romania.

Cel mai probabil situația se va schimba după Brexit.

Conducerea Registrului Auto Român se gândește să interzică circulația mașinilor cu volan pe dreapta după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană.

Cauza este numărul mare al accidentelor cu victime in care sunt implicate aceste autovehicule

„În prezent, Marea Britanie este membră UE, nu avem voie să impunem restricţii, guvernul polonez a impus anumite reguli şi s-a trezit cu o procedură de infrigiment.

În România sunt aproximativ 20.000 de maşini cu volan pe dreapta. După ce Marea Britanie va ieşi din UE, se poate discuta de impunerea unor restricţii”, spune șeful Registriului Auto Român într-un interviu acordat Capital.

Citeşte şi Decizie pentru persoanele care au paşaport. Anunţul făcut de Ministerul de Interne

Persoanele cărora urmează să le expire paşaportul vor fi avertizate prin SMS, printr-un sistem de notificare ce devine funcţional începând de miercuri, transmite Agerpres, citând un comunicat al Ministerului de Interne.

Măsura este aplicată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală de Paşapoarte, şi Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, pentru eficientizarea procesului de eliberare a paşapoartelor.

„Deţinătorii de paşapoarte, care au comunicat la depunerea ultimei cereri un număr de telefon valabil, vor primi un SMS prin care vor fi informaţi că le expiră paşaportul, cu una până la trei luni înainte. Prin acelaşi mesaj, cetăţenii vor fi încurajaţi să se programeze din timp pentru a evita timpii mari de aşteptare din perioada de vară”, informează un comunicat al MAI transmis miercuri AGERPRES.

Textul mesajului va fi: „Paşaportul dumneavoastră va expira în curând. Pentru reînnoire, programaţi-vă online pe epasapoarte.ro (România) sau econsulat.ro (străinătate)”.

În martie vor primi SMS-uri cetăţenii cărora le-a expirat paşaportul în ultimele 6 luni

Pentru SMS-urile transmise la nivel naţional va figura ca semnatar D.G. Paşapoarte, iar în străinătate Departamentul Consular. Mesajele vor fi trimise de la numărul scurt 1813, la eticheta de expeditor figurând termenul PAŞAPOARTE.

De asemenea, în luna martie, vor primi un SMS de notificare cetăţenii cărora le-a expirat paşaportul în ultimele şase luni.

Sistemul informatic a fost pus la dispoziţie de integratorul proiectului Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie – E-Pass, Compania Naţională Imprimeria Naţională, în urma unei proceduri de achiziţie derulată prin SEAP.

„Printre demersurile iniţiate de MAI şi MAE pentru simplificarea procedurilor de obţinere a paşaportului şi de reducere a aglomeraţiei de la structurile de paşapoarte, care se înregistrează mai ales vara, se numără interconectarea sistemelor informatice ale celor două ministere, măsuri pe linie legislativă (ex. proiectul de lege pentru creşterea valabilităţii paşapoartelor), de resurse umane (ex. încadrarea de personal din sursă externă pentru serviciile de paşapoarte), precum şi organizarea unei campanii de conştientizare a cetăţenilor cu privire la necesitatea de a-şi face paşaport din timp pentru a evita aglomeraţia din perioada concediilor”, se arată în comunicat.

Sloganul campaniei este „Anul are 12 luni, nu aştepta vara! Documentele de călătorie pot fi făcute din timp”.

2 Comments

2 Comments

 1. Ciprian G

  2018-08-26T13:37:31+03:00 at 13:37

  Problema nu este la postul volanului, stânga sau dreapta ci postul creierului, eu conduc mașini deopotrivă cu volan pe dreapta si stânga, uneori și succesiv dar întotdeauna fără probleme, îți merg la milimetru de orice obstacol și îți evit orice situație sau obstacol care ar periclita integritatea mea sau a celorlalți participanți la trafic, o fi magie asta sau….. ?! faptul că sunt accidente ale unor deținători ale unor mașini cu volanul pe dreapta nu demonstrează factorul presupus negativ al unor astfel de mașini ci ambiția stupidă a șoferilor care se preocupă de live stream, băutură si femei, lipsa carnetului de șofer eventual, lipsa dorinței de a trăi, datul in stambă față de amici si familie, sunt sigur că nimeni nu mai are ce obiecta după spusele de mai devreme, până la urmă acesta este realitatea. Acestea sunt utilaje mici, cum poate cineva explica logic că șoferii de utilaje grele de tone si zeci de tone nu au astfel de probleme si sunt chiar utilaje cu postul pe dreapta la 3-5 metri distanță de colțul stâng al utilajului, aceia nu se vaită de nimic, doar „spartanii” ăștia inovativ în legislație și explicații ilogice, în loc să vă preocupe cu adevărat lucrurile importante , sănătatea educația infrastructura, să nu se mai ofere slujbe pe pile unor incompetenți, să nu mai fie alese panarame în posturi de conducere etc etc multe alte zeci de probleme stringente societății și țării, vă preocupă unde este volanul ?! Păi asta un om inteligent din prima anulează această cauză în loc să o speculeze !
  Ah si încă o altă utopie, deținerea unui carnet pentru a putea conduce o…. trotinetă, pe buneee. ?!

 2. Nicu

  2018-07-28T21:43:56+03:00 at 21:43

  Nu doar Marea Britanie este membru UE.Alte tari sunt Malta si Cipru care au volanul pe partea dreapta a masinii.Ar trebui si ele excluse din UE pana ca Romania sa aplice interzicerea inmatricularii acelor masini !Nu cred asta!Oricine va castiga in instanta acest lucru.Plus ca cei din UK conduc bine deoarece ei acorda prioritate de dreapta si stau in dreapta masinii.Noi europenii stam in stanga masinii si asiguram prioritate tot de dreapta.Cum poti sa te asiguri din dreapta ,cand tu stai in stanga masinii.Cel mai corect ar fi ca se se schimbe prioritatea de stanga, asa cum se acorda in sensul giratoriu!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top