Casa Regală a anunţat, în martie 2016, că Regele Mihai a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.
De atunci, Regele Mihai s-a aflat în permanenţă sub observaţia medicilor, el urmând un tratament de lungă durată şi fiind internat de mai multe ori în clinica de la Lausanne.
Potrivit medicilor, carcinonul epidermoid este o formă de cancer a unor celule epiteliale, găsite atât în piele cât şi în structura unor organe interne. Poate fi localizat la nivelul esofagului, al plămânilor, al gurii sau buzelor.
Este o formă de cancer ce afectează cu precădere persoanele în vârstă, mai des întâlnită la bărbaţi decât la femei.
În ceea ce priveşte leucemia cronică, aceasta poate fi de două tipuri: leucemia mieloidă cronică sau leucemia limfocitară. Casa regală nu a menţionat despre ce fel de leucemie este vorba, însă, cel mai probabil, ar fi vorba despre leucemia limfocitară.
Leucemia mieloidă cronică (LMC) poate debuta la persoane între 50-60 de ani, însă aceasta nu este asociată cu tumori cum ar fi carcinomul epidermoid, dar acestea nici nu pot fi excluse.
Potrivit medicului conf.dr. Horia Bumbea, de la Spitalul Universitar din București, incidența leucemiei limfocitare cronice (LLC) crește exponențial după vârsta de 80 ani.
În 50% din cazuri, LLC nu se tratează, ci doar se ține sub observație. Doar jumătate dintre cazuri necesită tratament, care poate ține sub control evoluția bolii, ani de zile. La pacienții cu LLC se observă o incidență crescută a carcinoamelor, în special digestive.
Aceste forme de cancer apar din cauza unui răspuns imunitar mai slab al organismului, după debutul leucemiei. Tumorile din LLC apar, frecvent, pe tubul digestiv, la colon și stomac.
Citeşte şi Principesa Margareta, primele declarații după moartea Regelui Mihai!
Principesa Margareta, custodele Coroanei, a avut o primă reacție după moartea Majestății Sale, Regele Mihai
„Români,
Țara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste nouă decenii, el a închinat României toate puterile, cu devotament și răbdare.
Am pierdut, ca voi toți, un părinte. O pierdere personală și o pierdere pentru întreaga Națiune. În aceste clipe grele, suntem uniți în suferința noastră.
Cu infinită iubire și principii puternice, Regele Mihai a înscris în cartea Neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană.
Bunătatea și iertarea sa au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitatea identității noastre, în momente de gravă abatere de la mersul firesc al țării. Regele nostru a fost o parte din fibra Statului român.
Prin întreaga sa viață, tatăl meu a continuat legătura Familiei Regale cu națiunea română. Pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi.
Începe un nou timp pentru Casa Regală a României. Cu aceleași principii și sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporul român.
Așa să ne ajute Dumnezeu!“, a spus Principesa Margareta, într-un mesaj video.
amilia Regala a Romaniei a anuntat ca Regele Mihai a murit la vârsta de 96 de ani. Decesul fostului suveran al României a survenit pe 5 decembrie 2017. Acesta dispăruse din viața publică, din cauza bolii.
Conform comunicatului Casei Regale, Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață, azi, 5 decembrie, la ora 13, ora României, la reședința privată din Elveția.
La căpătâiului Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța Sa Regală Principesa Maria.
În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei române va face o declarație către țară, iar în cursul zilei de miercuri va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.
Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
Citeşte şi Alexandru Arşinel este îngenuncheat de durere: “Nu pot … “