Connect with us
Medicul Alexandru Rafila: Suntem cu 2-3 săptămâni decalaj față de Franța sau Italia

Știri

Medicul Alexandru Rafila: Suntem cu 2-3 săptămâni decalaj față de Franța sau Italia

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat astăzi că numărul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus va crește odată cu creșterea capacității de testare. Rafila preconizează că la finalul lunii aprilie vom avea mii de cazuri diagnosticate pozitiv zilnic.

Medicul Alexandru Rafila: Suntem cu 2-3 săptămâni decalaj față de Franța sau Italia

„Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a declarat Rafila la digi24.

Președintele Societății de Microbiologie este de părere că situația de la Suceava, unde a izbucnit cel mai mare focar din țară de infecțtare cu coronavirus, s-ar putea repeta și în alte spitale.

„Situația de la Suceava care se va replica și în alte spitale mari. Trebuie să găsim soluții pentru că îngrijirea se face cu personal medical. Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital și eventual să fie cazați într-un hotel. Încă nu e implementată procedura.  Personalul va fi împărțit în două trei echipe care nu se intersectează între ele și riscul de transmitere de la o echipă la alta scade. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Situația României este asemnătoare cu cea a Italiei sau Franței, unde personalul medical a fost afectat de COVID-19, mai susține medicul Alexandru Rafila

„Deja suntem în situația Italiei sau Franței ca proces. Noi avem acum aproape 1000 de persoane confirmate și 100 de persoane din rândul personalului medical. Și în Franța și în Italia 10% din personalul medical este infectat. La noi ciferele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj față de ei. Și acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început”, a completat Rafila.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top