Membrii CSM solicită SRI să transmită protocolul încheiat cu Inspecţia Judiciară

29.08.2018
Membrii CSM solicită SRI să transmită protocolul încheiat cu Inspecţia Judiciară

Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii solicită Serviciului Român de Informaţii să transmită CSM protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi SRI, precum şi să comunice stadiul procedurii de desecretizare.

„Având în vedere interesul public manifestat în legătură cu protocoalele încheiate de instituţii din cadrul autorităţii judecătoreşti cu Serviciul Român de Informaţii, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, a solicitat tuturor instituţiilor judiciare să îi remită spre consultare, până la finalizarea procedurilor de declasificare, toate protocoalele în cauză.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General au înaintat de îndată protocoalele solicitate, chiar dacă la acel moment nu erau încă declasificate.

Citește și: Reacția CSM la declarațiile lui Tudorel Toader: „Sunt afirmaţii grave la adresa justiţiei din România”

Inspecţia Judiciară, deşi a confirmat încheierea unui astfel de protocol, este singura instituţie care a refuzat în mod nejustificat să îl comunice Consiliului, cu toate că documentul i-a fost solicitat în două rânduri, la datele de 27.03.2018, respectiv 12.04.2018„, se precizează într-o scrisoare adresată de mai mulţi membri CSM directorului SRI, Eduard Hellvig.

Citește și: Inspecția Judiciară anunță că va efectua controale privind dosarele de mare corupție

Conform sursei citate, dată fiind importanţa pe care CSM „o are în arhitectura sistemului judiciar prin prisma atribuţiilor legale care i-au fost încredinţate, implicând răspunderea disciplinară a magistraţilor judecători şi procurori şi respectarea de către aceştia a normelor deontologice”, membrii Consiliului solicită „public Serviciului Român de Informaţii transmiterea către Consiliu, de îndată, a protocolului încheiat între Inspecţia Judiciară şi Serviciu, comunicarea stadiului procedurii de desecretizare şi urgentarea acesteia”.

Scrisoarea către SRI este semnată de: judecătorii Mihai Andrei Balan, Andrea Annamaria Chiş şi Mihai Bogdan Mateescu, precum şi procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon şi Tatiana Toader.

Pe 4 aprilie, vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, declara că protocoale cu serviciile de informaţii au fost semnate atât de CSM şi Inspecţia Judiciară, cât şi de ÎCCJ şi Parchetul General, în timp ce celelalte entităţi din sistemul judiciar nu au semnat astfel de protocoale.

Inspecția Judiciară a anunțat pe 4 aprilie demararea procedurii de declasificare a protocolului

De asemenea, el spunea că Inspecţia Judiciară a demarat procedura de declasificare a protocolului semnat cu serviciile de informaţii.

A doua zi, pe 5 aprilie, Inspecţia Judiciară a confirmat că a avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost demarate procedurile de declasificare.

„În prezent, documentul este clasificat, deşi nu îşi mai produce efectele; în consecinţă, nu putem discuta nimic despre conţinutul său. Ce putem să facem este să discutăm despre ceea ce nu formează obiectul protocolului şi credem că este la fel de important”, preciza IJ.