Connect with us
mesaj

Stil

Mesaj dur al unui medic de la urgențe privind atitudinea grosolană a pacienților

Mirela Nițu, medic la Unitatea de Primiri Urgențe, a scris pe contul de Facebook un mesaj dur față de atitudinea pacienților care ajung la spital.

CITEȘTE ȘI: 5 LUCRURI CARE TE VOR SURPRINDE LA PROPRIUL TĂU CORP

Medicul Mirela Nițu este persoana care a pus bazele Unității de Primiri Urgențe din Slobozia, dedicându-și o mare parte din viață carierei și salvării de vieți omenești. Cu toate acestea, medicul a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj dur la adresa multor pacienți cu privire la atitudinea grosolană pe care o au față de cei care le salvează viețile.

Iată mesajul medicului care a strâns până în prezent peste 800 de like-uri și aproximativ 500 de share-uri pe Facebook:

,,1) Daca vii la UPU sa fii consultat (mai ales daca NU e o urgenta!), raspunde frumos la intrebarile care ti se pun, coopereaza cu incredere, ca de-aia ai venit, iar medicul are nevoie de antecedentele tale, ca nu te cunoaste sau nu stie ce ti s-a intamplat nou.

2) Nu te repezi la asistenta, ca nu-ti place privirea ei. Fiecare are fata ei, una mai vesela, alta mai sobra, iar datoria ei este sa-ti scrie foaia, sa-ti puna tratamentul, nu sa stea la taclale si sa faca pe bufonul.

3) Daca doar ti se iau analize si nu se sare imediat cu perfuzia pe dumneata, nu te ratoi si nu incerca sa o primesti prin ”intimidare”, inseamna ca nu ai nevoie de ea. Si-apoi serul ala, apa aia chioara nu te ajuta cu nimic, sa stii. Si poate stie ”prostul” ala de doctor ca mai intai trebuie sa vada analizele, ca sa stie ce sa-ti dea. Ca de-aia e el doctorul si dumneata pacientul, nu esti la restaurant, sa comanzi menu-ul.

4) Daca te intreaba ce ai mancat, lasa ”supica” si ”branzica” de aseara, ca nu de la ele te doare burta si versi; mai bine pomeneste-i de sarmalele de la pranz, de usturoiul ala de pe pastrama, de vinetele alea cu maioneza; nu le mai ascunde dupa ”ceiut”, ca nu te crede nimeni, dar nici nu te poate trata corect. Ca nu te intreaba degeaba, nici n-ar vrea sa stie, ca el n-a mancat nimic, ca n-a avut timp; si-i e o foame de-ar manca si pietre!

5) Daca medicul considera ca nu esti de internat, asculta-l, ia reteta si fii atent la indicatii; stiu ca ai venit cu bagajul pregatit, ca in vacanta, dar n-a fost sa fie de data asta, ”servetel stie!”… aaa, medicul stie, adica, mai bine. Si mai stie ca nu te tratezi acasa, de-aia tot vii. Pana nu vei mai ajunge… si atunci va fi numai vina dumitale… Trateaza-ti cu seriozitate boala, fara scuze, lasa paharul ala, lasa tigara si cafeaua, lasa…

6) Daca te intreaba frumos: ”ai cu ce merge acasa?”, nu te repezi la el, ca doar incearca sa gaseasca o solutie, nu te da nimeni afara pana dimineata, chiar daca nu prea e loc. Ca esti pe picioarele dumitale, iar Ambulanta nu-i Taxi, nici la cheremul lui, nici la al dumitale. Si nu striga: ” da’ ceilalti ce aveau in plus, de i-ati trimis cu ambulanta?”, ca nu aveau in plus, aveau in minus. Si-ar trebui sa fii bucuros de asta, ca dumneata esti mai intreg, mai sanatos, nu sa-ti para rau. Ca doar n-au fost trimisi in turul Bucurestiului cu City Tour Bus.

7) Si ultimul punct, ca am obosit pentru noaptea asta. Mai ales, dar mai ales NU mai ameninta cu reclamatia, judecata, televiziunea si ziarele! Ca s-ar putea sa inceapa sa-si doreasca medicul ala sa vina odata si-odata cineva sa-l dea afara, ca sa-si ia inima in dinti, sa nu-i mai pese de cine/ce lasa in urma si sa plece… pluii de suflet, departe, in alta lume, mai politicoasa, mai educata medical, mai ordonata, unde sa se simta si el un OM, unul respectat, sa poata respecta si el. Asa cum a fost invatat, dar i s-a luat.

Ca altii nu mai vin pe-aici, ca n-au de unde. Si s-a cam dus si buhul. De loc rau. Ramane spitalul pustiu. Si-atunci… la cine vei mai tipa dumneata? Pe cine vei mai jigni? Pe cine vei mai ameninta?… Dar, mai ales, cine te va mai trata?…
Nu vezi dumneata ca se imputineaza doctorii pe zi ce trece? Si nu mai ”cresc” altii in loc? Nu te intrebi: ”de ce oare”?

Eu ma intreb zilnic in oglinda: am gresit cu ceva, puteam mai mult, puteam mai calm, puteam lasa de la mine, puteam depasi oboseala, frustrarea? Fa-o si dumneata, dragul meu pacient, te rog! Si poate, cine stie… intr-o buna zi… ne-om intelege mai bine unul cu/pe celalalt. ”

Tu ce părere ai despre reacția medicului, crezi că pacienții din România ar trebui să își schimbe atitudinea față de cadrele medicale care își dedică proipia viață salvării altora?

Sursa foto: ziaruldevrancea.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top