Mesajul pe care Facebook l-a trimis către 87 de milioane de utilizatori. Ce pregătește rețeaua socială

Facebook a trimis notificări către milioane de utilizatori, pentru a-i anunța oficial că datele personale le-au fost folosite ilegal, în scopuri electorale.

Decizia vine în contextul scandalului Cambridge Analytica, unde datele personale a zeci de milioane de utilizatori au fost folosite pentru a le trimite reclame politice personalizate.

„Înţelegem necesitatea de a păstra datele tale în siguranţă. Am interzis site-ul „this is Your Digital Life” pe care unul dintre prietenii tăi l-a folosit pentru a se loga pe Facebook. Am făcut asta pentru că acest site ar fi folosit ilegal datele tale”,  începe mesajul pe care 87 de milioane de oameni din toată lumea îl vor vedea când deschid Facebook, conform Digi 24.

Facebook promite că în viitor va reuși să securizeze mai bine conturile și că asemenea scăpări și abuzuri nu vor mai apărea.

Firma de analiză a datelor Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania prezidenţială a lui Donald Trump în 2016, a preluat date personale de la utilizatori Facebook printr-o aplicaţie de testare psihologică.

Din cei 87 de milioane de utilizatori afectați, 2.7 milioane sunt din Europa.

Și românii ar fi căzut pradă acestui furt de date. Este vorba de 78 de români, dar și cei peste 100 de mii de prieteni virtuali ai acestora ar fi fost afectați într-un fel sau altul.

Fondatorul Facebook, tras la răspundere în congresul american

Mark Zucerberg, fondatorul Facebook, urmează să dea explicații în acest scandal, în fața Congresului american.

Într-o conferinţă telefonică, miercuri, cu mai mulţi jurnalişti, Zuckerberg a admis din nou „erori” făcute în trecut.

Apreciind că viaţa înseamnă „a învăţa din greşeli”, el s-a angajat să acţioneze mai bine pe viitor, chiar dacă „nicio măsură de securitate nu va fi perfectă”. Zuckerberg a asigurat totuşi că el rămâne persoana potrivită pentru a conduce grupul în pofida tuturor controverselor care afectează imaginea reţelei sociale, al cărei model economic se bazează pe exploatarea datelor personale ale utilizatorilor săi.

El a indicat de asemenea că, în mare, „până la 87 de milioane de utilizatori”, şi-ar fi putut vedea datele personale ajunse în posesia firmei britanice Cambridge Analytica (CA), număr cu mult mai mare decât cifra avansată până în prezent de presă, în jur de 50 de milioane.

Dar compania de analize de date şi comunicare strategică, angajată în 2016 în campania prezidenţială a lui Donald Trump, a respins această cifră, menţionând că nu a „primit” datele decât a „30 de milioane” de persoane prin intermediul companiei Global Science Research (GSR), care, conform Facebook, i le-a transmis fără autorizaţie.

Citește și: Facebook închide conturi și pagini! Mark Zuckerberg a luat o decizie drastică

Acest articol a fost actualizat la: 2018-04-10T15:08:33+03:00 15:08

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More