Știri

Metoda „Pomana”-Cum au fost jefuiți zeci de bătrâni: „Cât timp spuneau de 3 ori Tatăl Nostru se colecta tot de prin casa”

Procurorii din Constanța au arestat 31 de persoane care comiteau jafuri prin metoda „pomana”.  Hoții băteau la ușa persoanelor în vârstă, sub pretexul că le oferă mâncare și bani drept pomană, descopereau unde își țin aceștia economiile și îi jefuiau.

Rețeaua de hoți era foarte bine organizată și prezentă în toată țara. Infractorii își cunoșteau bine victimele și acționau la primele ore ale dimineții. Procurorii constănțeni au identificat 68 de victime din 12 județe.

Potrivit anchetatorilor, hoții acționau în perechi. De obicei, două femei, sau o femeie și un bărbat, băteau la ușa bătrânilor cu o tavă pe care așezau mâncare și o bancnota de 500 de lei. Aceștia pretindeau că sunt trimiși de o persoană din bloc care dă de pomană.

Hoții le cereau bătrânilor rest 200 de lei, pe motiv că trebuie să mai dea bani și altora. Când victimele căutau prin casă după rest, hoții vedeau unde își țin banii și obiectele de valoare. Apoi le cereau acestora să spună împreună o rugăciune de mulțumire, timp în care bătrânii erau jefuiți.

Cum funcționează metoda „pomana”

„Luau de pe lista de întreținere numele unei oarecare persoane și intrau de regulă la bătrâni de peste 80 de ani și spuneau ne-a trimis doamna Geta de la etajul 4, dă de pomană pentru unchiul său decedat. Cât timp spuneau de 3 ori Tatăl Nostru – cam asta era media – se colecta tot de prin casă, de către cel de-al doilea participant”, a declarat Teodor Niță, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, potrivit stirileprotv.ro.

Un bătrân de Tărgoviște a rămas fără toate economiile, în valoare de 7.500 de lei.

„A venit să îmi dea ceva de pomană, să îmi dea și niște bani, ea mie, ca îmi dă de pomană. Avea 200 de lei în buzunar, dar zice îți las numai 1 milion, să îmi dai restul.”

Citește și: ATENȚIE! Ultima metoda prin care îți poate fi furată parola de Facebook

Rețeaua număra 31 de membri, din patru județe, toți rude. Hoții se deghizau, purtau mănuși, schimbau des telefoanele și nu se sfiau să folosească violența.

“O palmă după ceafă, o împingere în scaun, cât să permită să părăseacă locuința. Cei care stăteau la așteptare și aveau tot timpul controlul operativ la telefoane cu echipa de șoc care intra înăuntru. Când simțeau că se întâmplă ceva, interveneau și produceau extragerea”, a explicat Teodor Niță.

 

Share
Scris de
Oprea Raluca