Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a murit după ce, luni de zile a suferit din cauza accidentului pe care l-a suferit în luna mai.
Maria Macsim Nicoară, 52 de ani, a ajuns la Spitalulul de Neurochirurgie din Iași pe 9 mai. Căzuse pe scări în locuința proprie. Mezzosoprana fusese găsite de către soțul ei Codrin Nicoară, dar familia a chemat ambulanța a doua zi. Soțul ar fi pus-o pe femeie în pat unde a lăsat-o până dimineaţa, când, soacra femeii, Viorica Nicoară a sunat, dimineaţa la numărul unic 112
Medicii au descoperit că Maria Macsim Nicoară era în comă, cu multe leziuni grave la cap, dar și la torace, și la coloană.
Specialiștii au fost rezervați despre șansele ei de supraviețuire.
A stat în comă mai bine de o lună, dar în 16 iunie și-a revenit. Solista a suferit mai multe operații, ultima, pe data de 9 septembrie 2020. Medicii Spitalului Nicolae Oblu din Iași afirmau la acea dată că starea ei este una stabilă şi că a trecut cu bine de operaţie. Totuşi, artista fusese din nou internată la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul spitalului.
Conform cotidianului Bună Ziua Iaşi, mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a fost răpusă de o embolie pulmonară. Familia şi apropiaţii ştiau că starea ei de sănătate era din ce în ce mai precară.
Conform libertatea.ro, mai mulți colegi ai artistei au transmis mesaje pline de durere, la aflarea veștii că mezzosoprana s-a stins, după o lungă suferință.
Mihai Vorvoreanu: „Maria Macsim Nicoară a plecat la ceruri. Un om dedicat și bun. Dumnezeu să o odihnească! Opera e mai săracă”.
Maria Grăjdeanu, prim-solistă la Opera din Iași: „S-a stins scumpa noastră colegă, Maria Macsim Nicoară … Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace și lumină…”.
Colegii mezzosporanei au umplut rețelele sociale cu mesaje emoționante. Alexandru Constantin: „Adio, Maria Macsim Nicoară, colega noastră dragă! Am sperat până în ultimul moment că mai rămâi cu noi… îți mulțumesc pentru tot! Dumnezeu să te așeze în Lumină!”.
În 2010, mezzosoprana a obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași cu lucrarea Vocea feminină gravă în opera franceză din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Coordonator știinţific i-a fost prof.univ. dr. Nicolae Gâscă. În 2010 a făcut Masterclass cu Viorica Cortez, la Opera Națională Romană Iași.
1999 – prezent: solist vocal (mezzosoprană) al Operei Naționale Române din Iași; 2005 – prezent: lector universitar doctor la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași;
Repertoriu de operă, operetă și musical:
Wolfgang Amadeus Mozart: Die Zauberflöte (Flautul fermecat) – III Damen Cosi fan tutte – Dorabella
Gioacchino Rossini: Il Barbiere di Siviglia (Barbierul din Sevilla) – Berta
Domenico Cimarosa: Il Matrimonio Segreto (Casatoria secreta) – Fidalma
Gaetano Donizetti: Lucia di Lammermoor – Alisa
L’elisir d’amore (Elixirul dragostei) – Gianetta
Giuseppe Verdi: Nabucco – Fenena; Rigoletto – Maddalena; La Traviata – Flora; Un ballo in maschera (Bal mascat) – Ulrica; Otto Nicolai: Falstaff – Mrs. Page; Camille Saint-Saens: Samson et Dalila (Samson și Dalila) – Dalila; Georges Bizet: Carmen – Carmen; Giacomo Puccini: Madama Butterfly – Suzuki; Gianni Schicchi – Ciesca; Pietro Mascagni: Cavalleria Rusticana – Lola / Lucia; Arrigo Boito: Mefistofele – Martha / Pantalis
Richard Strauss: Ariadne auf Naxos – Driade; George Enescu: Oedipe – Iocasta; Paul Constantinescu: O noapte furtunoasa – Spiridon; Vasile Spatarelu: Prețioasele ridicole – Cathus; Leonard Dumitriu: Groaznica sinucidere din Strada Fidelității – Portia Popescu; Două loturi – Tâca; Amici… la five a clock – Măndica; Johann Strauss (fiul): Die Fledermaus (Liliacul) – Orlowsky; Bernard J. Taylor: Wuthering Heights (La răscruce de vânturi) – Cathy; Richard Rodgers: The sound of music ( Sunetul muzicii) – Maria
Repertoriu vocal-simfonic: Johann Sebastian Bach: Johannes-Passion; Ludwig van Beethoven: Simfonia a IX-a; Giuseppe Verdi: Requiem; Anton Bruckner: Requiem. Turnee: Germania, Austria, Elvetia, Spania, Italia, Franta, Belgia, Danemarca, Japonia.
Colaborări: Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galați, Opera Națională Română Timișoara, Filarmonica „Moldova” Iași, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Opera Brașov, Salonul muzical de la Casa Pogor, Opera de Stat Odessa (Ucraina), Compania de Opera Hiroshima (Japonia)”, se arată pe operaiasi.ro.