Connect with us
Mihai Fifor, declarații despre armata obligatorie în România: "Căutăm variante alternative!"

Știri

Mihai Fifor, declarații despre armata obligatorie în România: „Căutăm variante alternative!”

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a făcut declarații despre efectuarea stagiului militar obligatoriu în România și ce s-ar putea întâmpla pe viitor în legătură cu reintroducerea armatei obligatorii.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, nu crede că se poate vorbi foarte curând despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România, deşi discuţia „apare tot mai des în spaţiul public şi sunt câteva state care au în continuare serviciu militar obligatoriu sau l-au reintrodus”.

„Vă reamintesc faptul că stagiul militar în România este suspendat, nu este anulat.

Este o discuţie care apare tot mai des în spaţiul public şi sunt câteva state care au în continuare serviciul militar obligatoriu, unele care l-au reintrodus, de exemplu Suedia, după informaţiile mele, reintroduce stagiul militar obligatoriu.

Şi noi am discutat de multe ori lucrul acesta, există, n-aş zice nostalgie, ci o analiză pragmatică vizavi de acest subiect. 

Deocamdată nu am dus în Guvern o asemenea iniţiativă şi nici nu cred că foarte curând vom putea discuta despre reluarea stagiului militar obligatoriu în România.

De aceea căutăm variante alternative, aşa cum este programul acesta dedicat rezerviştilor militari. Nevoia este foarte mare de încadrare în Armata României”, a precizat Mihai Fifor, în conferinţa de presă susţinută cu prilejul prezentării bilanţului activităţii în primele şase luni ale anului.

Mihai Fifor anunță noi sisteme de rachete Patriot în România

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat marţi că în luna septembrie urmează să fie făcută plata pentru cel de-al doilea sistem de rachete sol – aer cu bătaie mare, tip Patriot, în valoare de 2.486 de miliarde de lei.

„Am început procedurile în mai multe programe esenţiale de înzestrare pentru Armata României, aflate în prezent în diferite faze de realizare.

Intenţia noastră în acest domeniu este implicarea cât mai mare a industriei naţionale de apărare prin operaţiuni compensatorii de tip offset.

În programul sisteme de rachete sol – aer cu bătaie mare, cunoscute ca Patriot, care are ca obiectiv achiziţia a şapte sisteme de rachete sol – aer cu bătaie mare, (…) a fost făcută prima plată în valoare de 745 de milioane de dolari în luna decembrie a anului trecut, iar Departamentul de Apărare al SUA a atribuit deja contractul de începere a construcţiei primei unităţi Patriot pentru România.

Urmează ca în luna septembrie a acestui an să fie făcută a doua plată, în valoare de 2.486 de miliarde de lei, practic plătim cel de-al doilea sistem”, a explicat Fifor, într-o conferinţă de presă, cu prilejul prezentării bilanţului activităţii din primul semestru al acestui an.

El a precizat că România doreşte să achiziţioneze trei sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare HIMARS, Fifor amintind că în luna februarie s-a făcut plata pentru primul sistem, în valoare de 409.434.586 de dolari.

De asemenea, ministrul Apărării a arătat că pentru cele 227 de transportoare blindate pentru trupe 8 X 8 primele plăţi s-au realizat tot în februarie, în valoare de 142.707.217 de euro.

Citește și: Tensiuni mari în Siria. Armata israeliană a lovit mai multe ținte militare ale Iranului

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top