Connect with us
Mihnea Costoiu, audiat în dosarul în care Laura Codruța Kovesi este acuzată de plagiat

Știri

Mihnea Costoiu, audiat în dosarul în care Laura Codruța Kovesi este acuzată de plagiat

Mihnea Costoiu a fost audiat, miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, arată surse judiciare care susţin că audierea a fost necesară în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat pentru că ar fi falsificat un raport despre plagiatul şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, scrie news.ro.

„Nu comentez nimic, atât timp cât este o anchetă”, a spus Mihnea Costoiu întrebat de News.ro despre audiere.

Potrivit unor surse judiciare, fostul ministru delegat pentru învăţământul superior a fost audiat, joi, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă a formulat un autodenunţ în care a scris că a participat la falsificarea unui raport privind plagiatul Laurei Codruţa Kovesi.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la România TV, că avea informaţii, neînsoţite însă de probe, încă din 2014 despre un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a Codruţei Kövesi, plagiat care ar fi fost muşamalizat de Sebastian Ghiţă şi Mihnea Costoiu, Băsescu susţinând totodată că, în 2016, actualul procuror-şef al DNA a ameninţat un demnitar că va fi arestat dacă se redeschide dosarul de plagiat.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri seară, că Parchetul instanţei supreme trebuie să rezolve „foarte repede” dosarul privind acuzaţiile de plagiat care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, el precizând că l-a rugat pe procurorul general ca „în timpul atribuţiilor să se ocupe ca aceste cercetări să fie făcute cu celeritate”.

„Parchetul General trebuie să rezolve foarte repede această speţă şi l-am rugat ca în cadrul atribuţiilor sale să se ocupe ca aceste cercetări să fie făcute cu celeritate”, a declarat Iohannis, după ce a afirmat şi că a discutat cu Kovesi despre acuzaţiile de plagiat şi că nu crede că există vreun motiv pentru care aceasta să demisioneze, dar că pot fi făcute reevaluări dacă lucrurile iau altă turnură.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, în urmă cu o săptămână, la Parchetul General, un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.

Deputatul a mai susţinut că actualul procuror şef al DNA a ştiut, la vremea respectivă, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual în acest caz.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Știri

To Top