Minerii de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) vor începe o campanie de strangere de semnaturi pentru a declansa greva generala, dupa ce la discutiile de vineri privind contractul colectiv de munca, de la Inspectoratul Teritorial de Munca, administratorii CEH nu au venit, potrivit News.ro.
Citeste si: Greva foamei la Exploatarea de uraniu Crucea: zeci de mineri s-au blocat in interior
Citeste si: Hidroelectrica a inregistrat un profit brut de peste 1 miliard de lei in primele opt luni
Liderul Sindicatului ”Muntele”, Petre Nica, a declarat, pentru News.ro, ca initial ITM Hunedoara a stabilit data de 6 septembrie pentru o conciliere între mineri si CEH, privind contractul colectiv de munca. Ulterior, termenul a fost decalat pentru 2 septembrie.
Vineri, la termenul stabilit ulterior de ITM, doar reprezentantii minerilor au venit la conciliere, cei ai CEH anuntand ca se vor prezenta doar la termenul stabilit initial, cel din 6 septembrie.
”Astazi (vineri – n.r.) am avut termen pentru concilierea la ITM. Ne-am prezentat din partea sindicatului, lipsind comisia din partea administratiei. Au comunicat o adresa sa pastreze termenul de 6 septembrie pentru negociere si nu 2 septembrie asa cum s-a revenit”, a explicat Nica.
Liderul Sindicatului ”Muntele” a mai spus ca de luni minerii vor aduna semnaturi pentru declansarea grevei generale, iar în acest fel vor fi pregatiti sa declanseze greva generala în cazul în care vor esua negocierile.
”Luni, avem strangere de semnaturi pentru greva, însa marti ne vom prezenta la conciliere cum a dorit angajatorul.
Dorinta mea e de a încerca pe calea dialogului sa rezolvam problema. Luni, vom începe strangerea de semnaturi pe care le vom folosi daca esueaza concilierea, marti. Nu putem sa îi mai tinem pe oameni din termen în termen. Încep sa devina suspiciosi vizavi de atitudinea noastra fata de conciliere”, a mai spus liderul de sindicat.
Petre Nica a adaugat ca sunt necesare 1.500-1.600 de semnaturi pentru declansarea grevei generale, însa reprezentantii sindicatului se asteapta sa fie adunate cel putin 3.000 de semnaturi.
Potrivit lui Nica, aproximativ 840 de angajati, care reprezinta circa 20% din angajatii CEH, vor fi concediati de la 1 octombrie.
Nica a atras atentia ca în cazul unor concedieri fara a exista un contract colectiv de munca, cei care vor pleca din sistem nu vor putea primi salarii compensatorii.
Sindicatul ”Muntele”, care are aproximativ 3.000 de membri, negociaza, printre altele, ca cei care vor fi concediati sa primeasca cel mult sase salarii compensatorii.
Salariul unui miner ajunge la 3.500 de lei brut.
Printre drepturile cerute de mineri se numara acordarea unei mese calde la intrarea în sut, spor de tura continua si ajutor financiar pentru consumul de energie termica si electrica.
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolventa, dupa ce Tribunalul Hunedoara a dispus, în 23 iunie, deschiderea procedurii în acest sens, administratorul judiciar provizoriu fiind desemnat Casa de Insolventa GMC. Decizia instantei nu este definitiva, dar este executorie.
Sursa foto: economica.net