Ministerul Sănătății a aprobat un protocol de tratament al infecţiei cu coronavirus

25.03.2020
Ministerul Sănătății a aprobat un protocol de tratament al infecţiei cu coronavirus

Printr-un ordin al ministrului Sănătății care a fost publicat deja în Monitorul Oficial, a fost aprobat protocolul de tratament al infecției cu noul coronavirus, scrie Agerpres.

Conform ordinului mai sus menționat nu există deocamdată un medicament aprobat pentru tratarea infecției cu noul tip de coronavirus, dar există medicamente propuse care se bazează ”pe experienţa pandemiei de SARS din 2003, MERS 2012 şi pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov-2”.

Ministerul Sănătății a aprobat un protocol de tratament al infecţiei cu coronavirus

În protocol se menționează la o serie de medicamente folosite de medicii chinezi în tratarea infecţiei cu noul coronavirus, acestea urmând să se administreze în funcţie de simptomele bolii şi de evoluţia cazului.

Cazurile uşoare se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu unele recomandări foarte importante: minim 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) şi cu precauţii luate – cameră individuală, purtarea măştii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

În ordin sunt prevăzute şi criteriile de externare – clinic (afebril, după ameliorarea celorlalte simptome) şi virusologic – două teste PCR SARS CoV2 consecutive negative pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele din nazofaringe şi/sau orofaringe; acestea se recoltează la cel puţin 7 zile de primul test pozitiv şi după minimum 3 zile de afebrilitate.

La grupe de risc sunt prevăzute ”persoanele peste 65 de ani şi/ sau disfuncţii de organ (pulmonară, cardiacă, hepatică)”.