In sistemul sanitar romanesc functioneaza 108 unitati sanitare publice si 34 private fara unitati de transfuzie sanguina autorizate de DSP-uri, potrivit unei centralizari realizate de Ministerul Sanatatii.
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, apreciaza ca situatia in care aceste unitati au fost ignorate ani la rand nu este acceptabila si a decis o serie de masuri de urgenta, se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Sanatatii.
Citeste si: Un nou caz revoltator: femeie in coma, dupa o transfuzie cu o grupa de sange gresita
Citeste si: Dosar penal privind transfuzia de sange gresita de la Spitalul CF 2
„In perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitatile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unitati de transfuzii nu au autorizatie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare in vederea autorizarii cu termen de maximum trei luni”, informeaza comunicatul MS.
Ministerul Sanatatii a realizat o centralizare a situatiei autorizarii unitatilor de transfuzii din spitalele romanesti publice si private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situatiile de la Directiile de Sanatate Publica (DSP) din toate judetele, iar pe de alta parte a comparat aceste rezultate cu unitatile care primesc sange si produse sanguine de la Institutul National de Hematologie si Centrele de Transfuzii, scrie Agerpres.
Unitatile neautorizate se vor supune unui plan de tranzitie care va stabili cum se vor desfasura transfuziile pana la indeplinirea normelor in vigoare. De exemplu, vor fi luate in considerare asigurarea serviciilor de catre un alt spital cu Unitate de Transfuzie Sanguina (UTS) autorizata sau de catre Centrul de Transfuzie Sanguina (CTS) judetean, redirectionarea pacientilor cu interventii chirurgicale care nu reprezinta urgente catre alte unitati sanitare sau alte masuri.
Termenul nenegociabil este 1 noiembrie, anunta Ministerul Sanatatii.
„Daca vor exista unitati de transfuzii care nu indeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului National de Hematologie sa nu mai livreze sange si produse sanguine acestor unitati. Atunci vor fi luate in considerare si alte posibile masuri”, se mai arata in comunicat.
In acelasi timp, Ministerul Sanatatii anunta ca lucreaza deja la un plan national de reducere a riscurilor atasate transfuziilor.
Documentul este in curs de finalizare si va fi publicat in cel mai scurt timp.
Stadiul de actualizare al datelor prezentate miercuri este la nivelul datei de 25 iulie. „Este posibil ca unele unitati de transfuzii sa fi demarat procesul de autorizare intre timp sau sa fi obtinut autorizatia, mentioneaza sursa citata.
De asemenea, in urma verificarilor DSP din teren este posibil ca aceasta lista sa se reduca iar unele unitati private este posibil sa aiba contract de livrari de sange, dar sa nu efectueze transfuzii.
Ministerul Sanatatii precizeaza ca spitalele din reteaua Ministerului Apararii Nationale au propriul centru de transfuzii, iar UTS-urile acestora nu sunt in subordinea autorizarii de catre DSP-uri.