Știri

Ministerul Sănătății îi răspunde lui Narcis Copcă după ce a refuzat vizita experților din afară la „Sf. Maria”

Scandalul transplantului pulmonar iscat între Narcis Copcă și Vlad Voiculescu nu se mai oprește. Ministrul Sănătății îi răspunde managerului Spitalului „Sfânta Maria” după ce a declarat că refuză vizita experților străini la unitatea pe care o conduce.

Ministerul Sănătății subliniază că activitatea de transplant nu trebuie să fie umbrită de antecedente penale. Vlad Voiculescu de la Sănătate a vorbit azi cu responsabilii activității de transplant. Acesta le-a spus că nu există motive ca activitatea lor să fie întreruptă.

Ministrul susține că finanțarea transplantului este continuă și că nu sunt prevăzute obstacole. Acesta mai spune că medicii dispun de toate resursele necesare să își facă treaba. Ministerul va începe de luni să elaboreze și să implementeze proceduri clare referitoare la cum sunt alocate organele recoltate.

“O activitate atât de sensibilă din punct de vedere etic, cum este transplantul, trebuie să fie guvernată de transparenţă şi reguli elaborate de profesionişti a căror probitate profesională este în afara oricărui dubiu şi nu este umbrită de antecedente penale”, a precizat sursa citată, notează news.ro.

Voiculescu face apel la mai multă responsabilitate pentru a se evita folosirea subiectului ca temă de campanie electorală. Agenția Națională de Transplant a avertizat luni că discuțiile din mass-media cu tentă denigratoare induc panică în rândul pacienților.

Directorul ANT, Radu Deac, a dorit să precizeze că alocarea organelor nu se face după ochi frumoși, așa cum s-a insinuat.

„Cea mai bună evidenţă a bolnavilor transplantaţi este aceea care denotă că pacientul primeşte medicaţia imunosupresoare. Această evidenţă se află la CNAS, iar Agenţiei Naţionale de Transplant i s-a refuzat accesul în această evidenţă în repetate rânduri”, a precizat Radu Deac.

Totodată, Deac a recunoscut că există probleme administrative, dar acestea țin de managementul instituției și sunt corectabile. Principalele probleme semnalate sunt lipsa de personal, salarizarea deficitară și bugetul insuficient desfășurării campaniei de promovare a transplantului.

Ce a descoperit corpul de control al Ministerului Sănătății

„Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a descoperit existenţa unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant. Într-unul dintre centrele de transplant din România, pentru o singură arie patologică, s-au efectuat, în anul 2014, 140 de transplanturi.

CITEȘTE ȘI: Narcis Copcă le cere experților străini să nu viziteze Spitalul „Sf. Maria” pe 8 decembrie

60% dintre pacienţii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscrişi pe lista de aşteptare chiar în acelaşi an deşi erau pacienţi pe listat de aşteptare încă din anul 2005. Într-un alt an, în anul 2015, de asemenea, într-un centru şi pe o singură arie patologică, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscrişi în acelaşi an 2015. 80%!”, susține Vlad Voiculescu.

Share
Scris de
Daniel Șuta