Connect with us

Știri

Ministrul Agriculturii a explicat cum vor fi despăgubiţi fermierii rămaşi fără porci

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi modul în care vor fi despăgubiți fermierii care au rămas fără porci din cauza pestei porcine.

„Din datele pe care le avem de la ANSVSA, din 1.603 dosare până la această dată care au fost întocmite și solicitate, au fost plătite până la această dată 82 de dosare”, a spus Petre Daea, într-o conferință de presă.

„Din discuțiile pe care le-am avut cu președintele ANSVSA, care are buget separat de Ministerul Agriculturii, se așteaptă rectificarea bugetară pentru a da poziție bugetară, pentru că nimeni nu a putut să prevadă în poziția bugetară, se așteaptă rectificarea bugetară pentru alocarea sumelor și pentru a fi platite despăgubirile”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Citește și: Număr imens de focare de pestă porcină în România. Anunțul ANSVSA

Petre Daea a precizat că „nu rămâne niciun cetățean nedespăgubit”, iar despăgubirea „se dă de la bugetul statului, apoi se folosește mecanismul prevăzut de Regulamentul 652 al Comisiei Europene”. Regulamentul „spune foarte clar că aceste despăgubiri pe documentele prezentate de ANSVSA, banii respectivi vor veni de la Uninunea Europeană”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Citește și: 140 de mii de porci din cele trei ferme din Gropeni vor fi sacrificaţi, începând de astăzi

Deputatul PNL, Ion Ştefan, solicită de urgență utorităţilor judeţene din Vrancea să lămurească situaţia şi să ia măsuri reale pentru a limita afectarea fermierilor din judeţ.

Focar de pestă porcină și în Vrancea

Deputatul susține că ANSVSA și Comisia Europeană confirmă focar de pestă porcină în Vrancea.

Judeţul Vrancea figurează cu focare de pestă porcină africană declarate, cu boală confirmată la porci, potrivit datelor oficiale ale Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la Bucureşti, trimise către oficialii de la Comisia Europeană!

Cei de la CE au realizat această hartă de care autorităţile judeţene se pare că habar nu au, altfel nu îmi explic de ce în Vrancea nu se comunică situaţia reală?!

Solicit şi pe aceastră cale Prefecturii Vrancea, Consiliului Judeţean Vrancea, Direcţiei Sanitar-Veterinare Vrancea, să vină cu lămuriri şi să aplice măsuri REALE pentru ca pesta porcină să nu afecteze şi mai mult fermierii!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top