Connect with us
Vești bune pentru pensionari, înainte de Paște. Anunțul a fost făcut de Minister în urmă cu puțin timp

Știri

Ministrul Carmen Dan, după vizita în Covasna, în zonele afectate de inundații: „Putem face și evacuări forțate”

După efectuarea unei vizite la Căpeni, în județul Covasna, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că este important ca cetăţenii din zonă să conştientizeze faptul că trebuie să fie duşi într-o zonă de siguranţă. Din cauza unei viituri, există riscul unor inundații.

„Este foarte multă apă, mai multe cursuri de apă în zone de confluenţă şi se creează acel blocaj, acel fenomen de remuu şi, din cauza aceasta, cred că trebuie să conştientizăm oamenii din aceste zone că este important să fie puşi într-o zonă de siguranţă.

Este o situaţie temporară, toate autorităţile sunt mobilizate, dar dacă noi suntem aici şi acţionăm este important şi pe primul loc trebuie să fie cetăţenii şi, în sensul acesta, să fie conştienţi că trebuie să iasă din situaţia de risc”, a declarat Carmen Dan, la sosirea în localitatea Căpeni.

Ministrul a punctat faptul că se va face o analiză legată de situaţia digului şi se ia în calcul şi o evaluare din punct de vedere legislativ.

„Aici zona este îndiguită. E de analizat de când nu au mai fost consolidate, ce s-a întâmplat în această perioadă în care, evident, şi situaţiile de risc sunt din ce în ce mai complexe. Se va face această evaluare, dar voiam să spun că este necesar, din punctul meu de vedere, să facem şi o evaluare din punct de vedere legislativ”, a spus Carmen Dan.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, sosit şi el la faţa locului, a dat asigurări că în zonă sunt suficiente forţe şi intervin atât cât este nevoie.

Cei doi oficiali discută cu autorităţile locale şi judeţene despre situaţia existentă şi, ulterior, vor face declaraţii.

Şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a ajuns în noaptea de miercuri spre joi în localitatea Căpeni, şi a încercat să-i convingă pe localnicii din zonă să evacueze locuinţele.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat că situaţia este monitorizată în permanenţă şi au fost mobilizate forţe importante de intervenţie atât din cadrul instituţiei, al pompierilor voluntari, Jandarmeriei şi Poliţiei, cât şi al ISU Mureş şi ISU Bacău, care au venit cu microbuze şi autocamioane pentru a ajuta la acţiunile de evacuare.

Primarul oraşului Baraolt, Lazar Kiss Barna, localitate de care aparţine satul Căpeni, a declarat, pentru AGERPRES, că o parte dintre localnici refuză să îşi părăsească locuinţele şi şi-au asumat prin semnătură această decizie.

El a mai spus că, dacă digul se va sparge, autorităţile vor recurge la evacuare forţată, persoanele respective urmând să fie găzduite provizoriu în incinta sălii de sport din localitate.

CITEȘTE ȘI: Cod portocaliu de inundații, 15 martie. Râuri din cinci județe sunt afectate. Până când se menține avertizarea

Trei drumuri județene închise pe 15 martie din cauza inundațiilor. Când ar putea fi redeschise

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top