Connect with us
Ministrul de Externe a luat poziție privind școlile lui Gulen din România

Știri

Ministrul de Externe a luat poziție privind școlile lui Gulen din România

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu a declarat, pentru Digi 24, că solicitări de închidere a şcolilor ”Lumina” din România au fost făcute şi de alţi oficiali turci, pe lângă ambasadorul acreditat în România, însă autorităţile române nu au constatat încălcări ale legislaţiei din ţara noastră comise în aceste instituţii de învăţământ, notează news.ro.

„Nu numai Ambasada Turciei a venit cu asemenea solicitări. Asemenea chestiuni au fost invocate şi în discuţiile cu interlocutorii de care v-am vorbit, la Ankara (ministrul turc de Externe şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan – n.red.)”, a declarat Lazăr Comănescu, invitat să comenteze cererea ambasadorului turc în România ca ţara noastră să închidă şcolile care ar fi înfiinţate de organizaţia lui Fethullah Gülen.

Şeful diplomaţiei româneşti a relatat că a transmis autorităţile turce că închiderea unor şcoli se poate face doar dacă acestea nu respectă legislaţia românească.

”Am spus foarte clar că în România toate instituţiile de învăţământ îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia românească şi orice ieşiri din modul de comportament conform cu legile nu poate avea loc în România. Nu am constatat că există situaţii de ieşire din cadrul legilor româneşti”, a afirmat Lazăr Comănescu.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a declarat, pe 16 iulie, că responsabil pentru puciul din ţara sa este Fethullah Gulen, un „imam cu două feţe”, care are 11 şcoli în România, şi public vorbeşte despre pace, însă susţinătorilor săi le transmite să ajungă la cârma Turciei.

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, pe 21 iulie că nu a primit vreo solicitare din partea autorităţilor turce de închidere a fundaţiei „Lumina lnstituţii de Învăţământ”, iar în cazul în care în viitor va exista o astfel de cerere, ”se va lua o decizie doar după o atentă analiză a argumentelor părţii turce”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top