Știri

Ministrul Energiei: ELCEN nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET poate falimenta ELCEN

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat miercuri ca producatorul de energie al Capitalei, Elcen, nu opreste apa calda in Bucuresti, dar Regia Autonoma de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat, poate falimenta Elcen, ceea ce ar insemna „o situaţie catastrofala”.

Potrivit ministrului, in cazul Elcen – RADET exista o deciziei a justiţiei pe care ambele parţi trebuie sa o respecte.

„Politizarea situaţiei dintre Elcen si RADET afecteaza ambele societaţi in mod negativ. Repet ceea ce am mai spus si ar trebui sa fie foarte bine cunoscut publicului: intre cele doua entitaţi exista o disputa economica pe care justiţia a si transat-o in buna masura”, a afirmat Grigorescu, intr-un comuncat al ministerului .

RADET are o datorie faţa de Elcen pe care trebuie sa o achite, altfel Elcen intra in incapacitate de plata si nu va putea livra agent termic si apa calda catre RADET, a subliniat ministrul.

„Nu este nevoie de politizarea situaţiei pentru ca acest lucru va amana plata datoriilor si, in consecinţa, Bucurestiul va fi cel care va suferi”, a mai spus Grigorescu.

Anterior, primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, le-a cerut, printr-o scrisoare deschisa, primului ministru Dacian Ciolos, viceprim-ministrului Vasile Dincu, ministrului Energiei, Victor Grigorescu si ministrului Finanţelor, Anca Dragu, ca Guvernul sa se implice in rezolvarea situaţiei problematice dintre RADET si Elcen astfel incat ameninţarile furnizorului de agent termic cu intreruperea caldurii inainte de sezonul rece sa nu ajunga sa se concretizeze.

Firea susţine ca Elcen duce o politica extrem de dura prin ameninţarea constanta ca, inainte de sezonul rece, va intrerupe furnizarea energiei termice. Primarul general a explicat, in scrisoarea deschisa, ca nu poate distribui intreg bugetul Primariei Capitalei pentru a plati, in cateva luni, o datorie de 10-15 ani pe care o are RADET catre Elcen.

Compania Distrigaz Sud Reţele, controlata de grupul francez Engie, a limitat debitul de gaze naturale catre producatorul de energie Elcen din cauza neachitarii serviciului de distribuţie, astfel ca aproximativ 40% dintre locuitorii Bucurestiului raman fara apa calda, mai precis cartierele Drumul Taberei, Militari si Crangasi, dar si o parte din centrul Capitalei.

Compania precizat ca a decis limitarea furnizarii de gaze naturale catre Elcen pentru a nu afecta alimentarea cu apa calda a locuitorilor din Bucuresti racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a apei calde si agentului termic. Masura, susţine compania, vizeaza locul de consum CTE Vest Cogenerare si a fost luata dupa ce au fost parcurse toate etapele de mediere in vederea esalonarii debitelor.

Mai mult, Distrigaz Sud va demara procedura de executare silita pentru recuperarea unei parţi din datorie.

„Masura survine ca urmare a acumularii unor arierate importante de catre Electrocentrale Bucuresti SA, in valoare de aproximativ 147 milioane de lei si pe fondul nerespectarii calendarului de esalonare a plaţilor convenit intre parţi”, se arata intr-un comunicat transmis marţi seara de Distrigaz Sud Reţele.

Limitarea alimentarii cu gaze naturale va fi menţinuta pana la recuperarea integrala a soldului exigibil, precizeaza oficialii Distrigaz Sud Reţele.

Anterior, Elcen a anunţat ca este in imposibilitatea de a-si onora plaţile catre furnizorii si distribuitorii de materii prime, materiale si servicii, din cauza datoriilor acumulate de RADET catre Elcen.

„Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, si a notificat Elcen in acest sens, ca, incepand cu data de 05.09.2016, sa reduca presiunea gazului natural, in mod constant, pana la limita de avarie (2 bari), fapt pus in practica la aceasta ora”, se arata intr-un comunicat al Elcen.

Pe de alta parte, RADET Bucuresti datoreaza Electrocentrale Bucuresti peste 3,6 miliarde de lei.

Share
Scris de
Catalin Nae