Connect with us
Ministrul israelian al Apărării merge la Washington pentru a discuta despre expansiunea iraniană în Orient

Știri

Ministrul israelian al Apărării merge la Washington pentru a discuta despre expansiunea iraniană în Orient

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, va efectua miercuri o vizită de lucru în Statele Unite. Vizita este consacrată „coordonării pe probleme de securitate” în faţa „expansiunii iraniene în Orientul Mijlociu”, în special în Siria.

Această vizită are loc într-o perioadă de tensiuni foarte puternice, în care Iranul și Israelul se confruntă cu probleme.

Israelul acuză Iranul, aliat al regimului Bashar Al-Assad, că doreşte să se implanteze militar în Siria cu scopul de a ameninţa securitatea statului evreu. Liderii israelieni şi-au înmulţit ameninţările, inclusiv militare, împotriva unui astfel de proiect atribuit Teheranului.

Citește și: Teheran avertizează că va riposta dacă Washingtonul se retrage din acordul privind programul nuclear iranian

În cursul vizitei sale, Avigdor Lieberman se va întâlni cu secretarul Apărării, James Mattis, cu consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, John Bolton, precum şi cu membri ai Senatului, a informat ministerul apărării într-un comunicat.

„Discuţiile se vor concentra asupra strânsei coordonări pe probleme de securitate dintre Israel şi responsabilii apărării americane împotriva evoluţiilor negative rezultând din expansiunea Iranului în Orientul Mijlociu, accentul fiind pus pe Siria”, a adăugat aceasta.

Citește și: Emmanuel Macron și Donald Trump pledează pentru un nou acord cu Iranul

Ferindu-se să fie antrenat în conflictul sirian, Israelul a efectuat mai multe atacuri asupra unor poziţii ale regimului sau convoaie de arme prezentate ca originare din Iran şi destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah care îl sprijină pe Bashar Al-Assad.

O dronă iraniană a pătruns în februarie în spațiul aerian isreaelian

Tensiunile s-au accentuat în februarie, odată cu pătrunderea unei drone iraniene, susţine Israelul, în spaţiul său aerian şi prima confruntare declarată deschis între Israel şi Iran pe scena de război siriană.

O bază aeriană situată în centrul Siriei a fost, pe de altă parte, ţinta la 9 aprilie a unui raid pe care Damascul şi aliaţii săi l-au atribuit Israelului. Cel puţin 14 combatanţi proregim, printre care iranieni, şi-au pierdut viaţa.

Oficialii israelieni au refuzat să confirme responsabilitatea ţării lor, mai scrie AFP.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top