Connect with us
Ministrul Mihai Fifor, gafă pe tema scutului antirachetă de la Deveselu

Știri

Ministrul Mihai Fifor, gafă pe tema scutului antirachetă de la Deveselu

Ministrul apărării, Mihai Fifor, este în centrul atenției după ce ar fi făcut o gafă marți seara. El a declarat la Antena 3 că România are în baza miliară de la Deveselu rachete balistice! Or, în baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nicidecum balistice.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase.

Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice.

Cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? 

Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a spus Mihai Fifor.

Astăzi, ministrul și-a dat seama de gafa pe care a făcut-o și a încercat să se corecteze.

Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Aseară am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem asemenea rachete.

E puțin probabil că eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcționează scutul de la Deveselu.

A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”a declarat Mihai Fifor, la Digi24.

Rugat să explice afirmația: „baza de la Deveselu se ocupă cu rachete balistice”, Mihai Fifor a răspuns:

„Foarte multă lume a încercat să explice la dumneavoastră ( la postul Digi24 n.r.), și am urmărit lucrul acesta, și au fost explicate foarte bine din punct de vedere tehnic modul în care funcționează scutul antirachetă de la Deveselu, modul în care rachetele interceptoare interceptează rachete cu încărcătură balistică și distrug aceste rachete. Subiectul a fost foarte bine explicat la dumneavoastră”, a adăugat Mihai Fifor.

Traian Băsescu îi cere demisia lui Mihai Fifor

Fostul președinte al României, senatorul Traian Băsescu, i-a cerut demisia din funcție lui Mihai Fifor, după declarațiile eronate făcute pe tema scutului antirachetă. Băsescu consideră că Fifor a încălcat acordurile NATO-Rusia prin ce a spus.

Mihai Fifor, afară din guvern ! N-am crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea. 

Şi totuşi, alături de Daea, Mihai Fifor ministrul Apărării reuşeşte să facă cea mai ticaloasă şi greşită declaraţie post decembristă. El afirmă nici mai mult nici mai puţin că în baza militară de la Deveselu, România ar deţine rachete balistice.

Confirmă astfel afirmaţiile făcute frecvent de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Şoigu şi mulţi alţi deminitari ruşi care încearcă să decredibilizeze realitatea că la Deveselu este instalat un sistem de apărare antirachetă defensiv şi nu un sistem ofensiv.

Mai mult decât atât, prin afirmaţia făcută, Mihai Fifor confirmă încălcarea gravă a acordurilor dintre SUA-Federaţia Rusă şi NATO -Federaţia Rusă, cu privire la reducerea armamentelor, acorduri aflate în vigoare.

Cu certitudine afirmaţia lui Mihai Fifor este o prostie, rachetele de la Deveselu sunt rachete interceptoare defensive, fără potenţial explozibil şi care sunt menite să distrugă cinetic eventuale rachete balistice cu raza lungă şi medie de acţiune, lansate de Iran sau Coreea de Nord având ca ţintă teritorii ale statelor membre NATO .

Prin afirmaţia sa, Mihai Fifor a alimentat propaganda rusă care încearcă să găsească justificări pentru încălcarea acordurilor cu SUA şi NATO în vederea amplasării de armament în Crimea.

Mai mult, afirmaţia lui Fifor are darul de a decredibiliza România şi SUA în faţa propriilor aliaţi, care ar putea crede că i-am dezinformat asupra instalaţiilor de la Deveselu.

Mihai Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Federaţiei Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României, SUA si NATO Eu nu pun mâna în foc că Mihai Fifor a făcut doar o gafă.

Afară din Guvern, Mihai Fifor”, a scris acesta pe Facebook.

Citește și: Scutul de la Deveselu, punct important pe agenda summit-ului Trump – Putin de la Helsinki

1 Comment

1 Comment

  1. Bican

    2018-08-01T14:50:45+03:00 at 14:50

    Declaratia asta o astepta Putin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top