Ministrul Sanatatii solicita public demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Pitesti sau demiterea acesteia de catre autoritatile publice locale, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului, ca urmare a situatiei copilului din localitatea Mioveni, consultat in mai multe spitale din Capitala, desi situatia lui era cunoscuta inca de acum 11 zile de medicii din Pitesti.
„Din primele verificari efectuate, potrivit informarii transmise de catre Directia de Sanatate Publica Arges, situatia acestui copil era cunoscuta de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Pitesti inca din data de 13 februarie, cand copilul a fost adus de parinti pentru consult de specialitate, acuzand febra si scaune diareice. Cu toate acestea, in regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La data de 14.02.2016, copilul a fost transportat de parinti la o clinica privata din Bucuresti, unde au fost efectuate o serie de analize”, se arata in comunicatul de presa.
Oficialii ministerului mai precizeaza ca in data de 21 februarie, copilul s-a prezentat la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, unde a fost consultat si i s-a pus diagnosticul de “enterocolita dizenteriforma si rectoragii”. Ulterior, copilul a fost indrumat pentru consult de specialitate la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde a fost exclusa patologia chirurgicala si i s-a recomandat revenirea la Institutul Matei Bals, in vederea internarii.
„Parintii au transportat copilul la Spitalul Victor Babes, unde s-a constatat, la camera de garda, ca pacientul este echilibrat. Dupa ce s-a efectuat o noua serie de investigatii, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, i s-a recomandat tratament simptomatic si revenire in caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolita acuta”, mai anunta ministerul Sanatatii.
In data de 23 februarie, parintii au revenit cu copilul la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitesti, unde pacientul a fost diagnosticat cu “boala diareica acuta enteroinvaziva, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% si sindrom febril asociat”. O zi mai tarziu, a fost solicitat transferul la Spitalul Marie Curie Bucuresti, fara a se raporta cazul catre Directia de Sanatate Publica Arges.
Ministerul Sanatatii mai informeaza ca dupa internarea copilului la Bucuresti ‘au fost recoltate analizele de sange si coproculturi, in urma carora s-au evidentiat criterii de diagnostic asociate Sindromului Hemolitic Uremic. Din coprocultura, in urma testarii, s-a pus pus in evidenta prezenta Verotoxinei secretate de o tulpina de Escherichia Coli”.
In momentul de fata starea copilului este stabila, insa prognosticul este rezervat.
Seful sectiei pediatrie a Spitalului de Pediatrie Pitesti, dr. Gheorghe Vasilescu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca boala baiatului de un an si patru luni a debutat in data de 13 februarie, insa starea lui nu era grava. „Evolutia starii de sanatate a fost ondulanta. Copilul nu a prezentat fenomene de deshidratare. Parintii nu au fost foarte speriati pana pe 20 februarie, cand copilul a facut scaune diareice cu sange. A doua zi, pe 21 februarie, parintii l-au dus de urgenta la <Matei Bals>”, a declarat seful Sectiei de Pediatrie din Pitesti, potrvit Mediafax.
Conform acestuia, marti seara copilul a ajuns din nou la spital, unde medicul de garda l-a internat si i-a facut analizele, rezultatele fiind normale.
„Evolutia lui era una perfect normala. Chiar eu l-am vazut pe copil miercuri dimineata. Arata foarte bine, de imi venea sa intreb de ce este internat. Dupa doar doua ore, starea i s-a inrautatit, s-au inmultit scaunele cu sange, motiv pentru care copilul a fost transferat la Bucuresti”, a spus dr. Gheorghe Vasilescu.
La Spitalul de Pediatrie din Pitesti a ajuns, tot marti seara, o fetita de un an si trei luni, din Curtea de Arges, diagnosticata cu rotavirus. Parintii acesteia au cerut ca fetita sa fie ingrijita la Bucuresti, astfel ca a fost transportata de urgenta in Capitala.