Categorii Știri

Ministrul Sănătății: „Urmează două săptămâni grele!”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit pentru Digi24 despre perioada următoare, care va fi una grea. Vârful pandemiei va fi atins în această perioadă. Numărul estimat de 10-12.000 de cazuri, se poate schimba în cele două săptămâni care vor urma.

Ministrul Sănătății: „Urmează două săptămâni grele!”. Declarații despre pandemia de coronavirus

Tătaru susține că în perioada sărbătorilor pascale, va fi atins pragul maxim de îmbolnăviri, de mai bine de 10.000. Acest număr, însă, se poate schimba în funcție de afluxul de români care vor veni în țară, precum și de evoluția focarelor din România.

„Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc. Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice.Avem, în acest moment, 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator.”, a spus ministrul.

Ministrul a reamintit că, odată cu atingerea unui nivel maxim în spitalele-suport, se vor găsi soluția pentru tratarea pacienților. Astfel, cazurile asimptomatice sau ușoare, vor putea fi tratate la domiciliu sau în zonele-tampon. Cazurile critice pot fi gestionate la terapie intensivă, în secţiile de boli infecţioase și de pneumologie ale spitalelor publice sau private.

În ceea ce privește testarea, Nelu Tătaru a declarat că, la nivel național, au fost prelucrate peste 50 de mii de teste. De altfel, persoanele care nu au simptome, sunt testate doar dacă fac parte dintr-o anchetă epidemiologică, iar cei confirmaţi, dar fără simptome, nu sunt trataţi cu antivirale, ci cel mult cu un Paracetamol.

„În acest moment, noi avem o capacitate de testare până la 4.000 de teste pe zi, în 55 de puncte. Avem această capacitate dată de aparate, fiecare punct de testare depinde şi de personal.

În țara noastră ar urma să se fabrice, în săptămânile care urmează, un medicament antiviral care există deja pe piaţă şi care se foloseşte în tratarea bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2, respectiv Plaquenilul.

 

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More