Connect with us
Câteva mii de persoane au luat parte, sâmbătă, la un miting pentru autonomia Ținutului Secuiesc, organizat la Târgu Mureș.

Știri

Miting pentru autonomia Ținutului Secuiesc, la Târgu Mureș. Ce au scandat manifestanții

Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la un miting cu pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, aceastea scandând „Autonomia”.

Participanţii la mitingul organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 16 în faţa Monumentului Secuilor Martiri din Târgu Mureş având asupra lor steaguri secuieşti ale Ungariei.

Ei s-au rugat, au scandat ”Autonomia” şi au desfăşurat în jurul monumentului un steag secuiesc de mari dimensiuni, scrie Mediafax.

Printre cei prezenţi se numără eurodeputatul Tokes Laszlo, care a şi luat cuvântul, dar şi invitaţi din Ţara Bascilor (Spania).

Manifestarea este supravegheată de jandarmi.

În cadrul mitingului se va da citire de unei petiţii adresate Guvernului şi Parlamentului României prin care se solicită autonomia Ţinutului Secuiesc.

Vineri, Poliţia de Frontieră i-a interzis intrarea în România lui Attila Dabis, cetăţean ungar, însărcinat al Consiliului Naţional Secuiesc pentru relaţii externe, care intenţiona să participe la mitingul de la Târgu Mureş.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat că prin solicitarea de autonomie teritorială care va fi reformulată la Ziua Libertăţii secuilor nu se cere altceva decât recunoaşterea unui drept care cândva a fost recunoscut de statul român sub forma Regiunii Mureş Autonome Maghiare.

Acesta a spus că petiţia care va fi dusă de către manifestanţi la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, va conţine, pe lângă doleanţa clasică de autonomie şi un element nou, în sensul că se împlinesc 50 de ani de la desfiinţarea Regiunii Mureş Autonome Maghiare.

foto:covasnamedia.ro

2 Comments

2 Comments

  1. Gabi

    2018-03-12T15:34:22+02:00 at 15:34

    Andy are dreptate! Cui nu-i place sa fie roman, sa plece din Romania! Granitele sunt deschise! Romania nu este formata numai din tinutul secuiesc, mai are multe multe tinuturi, iar toate aceste tinuturi formeaza Romania.

  2. Andy

    2018-03-10T17:47:51+02:00 at 17:47

    Greu pricep idiotii astia ca Romania e a romanilor si nu e de vanzare. Cum pot crede acesti imbecili ca vor obtine autonomie in inima Rmaniei?In asazisa regiune autonoma maghiara nimeni nu misca in front ;securitatea era in forma si ii punea imediat cu botul pe labe. Veneticilor ! intelegeti ca voi aici sunteti tolerati si niciodata nu veti fi acasa. Daca nu va comvine carati-va cu tokes cu tot .Nu va boci nimeni pentru voi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top