Ministerul Educației Naționale pregătește câteva modificări majore la Bac și Examene Naționale din 2020, chair înainte de începerea anului școlar. Părinții sunt nemulțumiți de aceste decizii luate în pripă.
Este vorba despre un proiect de Ordin aprobat deja de partenerii din Comisia de Dialog Social, ale cărui prevederi au stârnit comentarii negative atât din partea elevilor, cât și din cea a părinților. Potrivit acestui document, lucrările de Bacalaureat nu vor mai fi evaluate în alte județe, iar elevii claselor a VIII-a care nu reușesc să obțină o notă mai mare de cinci la Evaluarea Națională, vor fi obligați să urmeze învățământul profesional sau școlile duale.
Citește și: Viorica Dăncilă anunța OUG: Închisoare pe viață pentru criminali
Daniela Vișoianu, președinta Federației Coaliția pentru Educație, a declarat că aceste măsuri nu sunt luate în interesul elevilor. „Ministerul trebuie să explice, oficial, cu date, de ce a considerat că poate fi o îmbunătăţire de proces. La prima vedere, decizia a depins de secretarul de stat care a venit din poziţia de inspector şcolar general al Municipiului Bucureşti, ca urmare a multor discuţii despre cum sunt corectate lucrările copiilor din Bucureşti atunci când ajung într-un alt judeţ. Efortul logistic este mare. Cred că este nevoie de mai multe zile pentru corectură şi condiţii mai bune pentru profesorii care corectează.
Dată fiind importanţa acestor note pentru parcursul copiilor, este nevoie de profesionalism în corectură. Dacă se confirmă propunerea de prag de admitere la liceu, o ipoteză este că se va încerca reglarea, prin notare, la nivel judeţean, a planului de şcolarizare, adică o potrivire mai bună a mediilor de admitere cu numărul de locuri, ceea ce este extrem de periculos”, a precizat Daniela Vișoianu.
Citește și: Ce a făcut criminalul de la Săpoca înainte atac. Declarații date de ministrul Sorina Pintea
Părinții sunt nemulțumiți de aceste decizii, însă ministrul actual al educației susține că este o decizie foarte bună, pentru că elevii care obțin note mici la examenele naționale vor fi totuși îndrumați spre specializarea într-o meserie:
„O să mergem cu siguranţă pe acest prag de a obţine nota 5 pentru a putea fi admis la un liceu. Au fost ani de zile în care, la liceu, au fost înscrişi copii care aveau note de 2, 3, 1 şi ceva… Pot să meargă într-o şcoală profesională şi după 3 ani de zile, când finalizează cursurile, au o meserie. Nu i se taie niciunui tânăr aripile”, a declarat Daniel Breaz.