Mormântul lui Iisus, din Ierusalim, a fost dezgropat. Ce au găsit arheologii

Mormântul lui Iisus, din Ierusalim. Pentru doar 60 de ore, cercetatorii au avut posibilitatea de a examina cel mai sfânt loc în Creștinism. Iată ce au găsit.

Cercetătorii au continuat ancheta lor în locul în care trupul lui Iisus Hristos, se crede că în mod tradițional, a fost îngropat. Concluziile lor preliminare par să confirme că porțiuni din mormânt sunt încă prezente astăzi. Astfel, au supraviețuit secole la rând în ciuda distrugerii și reconstrucției Bisericii din jurul Sfântului Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului.

Mormântul lui Iisus, este format dintr-o placă de calcar, care a fost săpat din peretele unei peșteri. Cel puțin din 1555, și cel mai probabil secole mai devreme, mormântul a fost acoperit cu marmură. Motivul ar fi acela de a preveni pelerinii dornici de a lua pietre originale ca suveniruri.

Învelișul de marmură a fost îndepărtat mai întâi în noaptea din 26 octombrie. Atunci, o inspecție formată dintr-o echipă de conservare de la Universitatea Tehnică Națională din Atena a găsit doar un strat de material de umplere dedesubt. Cu toate acestea, cercetătorii au continuat munca non-stop pe parcursul a 60 de ore. Așa au descoperit o altă placă de marmură, cu o cruce sculptată pe suprafața sa.

Până în noaptea de 28 octombrie, cu doar câteva ore înainte ca mormântul să fie resigilat, mormântul din calcar original a fost dezvăluit intact.

„Sunt absolut uimit. Genunchii îmi tremură un pic pentru că nu mă așteptam la acest lucru”, a declarat Fredrik Hiebert, arheolog, pentru National Geographic. „Nu putem spune 100 %, dar pare să fie dovada clară că locația mormântului nu a fost mutată, ceea ce oamenii de știință și istoricii s-au întrebat ani de zile”.

În plus, cercetatorii au confirmat existența pereților de calcar originali ai peșterii, sau altarul, care înconjoară mormântul.

„Aceasta este Stânca Sfântă, care a fost venerată timp de secole, dar abia acum poate fi văzut de fapt”, a declarat șeful Conducător științific Prof. Antonia Moropoulou, care dirijează conservarea și restaurarea.

LUNI DE RESTAURARE, DE STUDIU

Pe parcursul ultimelor zile, mormântul a fost resigilat, cu placarea de marmură originală și nu poate fi expus din nou, timp de secole sau chiar milenii. „Conservarea arhitecturală pe care o implementăm este destinată să dureze pentru totdeauna”, spune Moropoulou. Înainte de a fi resigilat, cu toate acestea, o documentație vastă a fost realizată pe suprafața rocii.

Între timp, echipa de la Universitatea Tehnică Națională din Atena continuă restaurarea. Restauratorii vor curăța și vor documenta fiecare centimetru de altar, pentru cel puțin încă cinci luni. Informațiille valoroase colectate vor fi studiate de oamenii de știință. Aceștia vor încerca să înțeleagă mai bine originea și istoria celui mai sacru loc din lume.

Vezi comentarii

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More