Știri

Moțiunea de cenzură contra Guvernului Dăncilă, depusă. Ce șanse are să treacă

Moţiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, iniţiată de PNL, USR şi PMP, a fost depusă, vineri, la Parlament.

Documentul este semnat de 163 de parlamentari.

Birourile permanente reunite urmează să stabilească procedura dezbaterii.

Șansele ca această moțiune de cenzură să treacă sunt, însă, minime.

PNL și USR au în acest moment 133 de parlamentari, ceea ce înseamnă că mai trebuie să strângă minimum 100 de voturi pentru a ajunge la majoritatea necesară de 233 pentru demiterea Guvernului.

Ei se pot baza, cel puțin la nivel declarativ, pe voturile PMP – 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat (unde PMP nu mai are grup parlamentar în urma racolărilor operate de PSD și ALDE).

De asemenea, s-ar putea ca cei 21 de deputați neafiliați, arondați în majoritate formațiunii lui Victor Ponta, și restul de 3 senatori fără grup (un fost liberal și doi foști social-democrați) ar putea și ei vota moțiunea de cenzură.

Ar rezulta un plus de 41 de voturi, care s-ar adăuga celor 133 pe care deja se pot baza PNL și USR. Totuși, până la 233 mai rămâne un rest de 59 de parlamentari care nu pot veni decât de la UDMR, minorități, ALDE sau PSD.

UDMR a dat deja de înțeles că nu susține moțiunea de cenzură.

UDMR nu are răspuns la întrebarea „de bun simţ” cine este propunerea de premier, respectiv cine va conduce viitoarea majoritate, a transmis Kelemen Hunor, liderul Uniunii.

El a mai punctat și că partidul său are doar 30 de parlamentari, lucru care ar fi insuficient pentru ca moțiunea să treacă.

Procedura prin care trece moțiunea de cenzură

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc. Pentru adoptarea ei este nevoie de votul a 233 de parlamentari. Votul este secret, cu bile.

„Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi!

Aceasta nu este o cerere a Opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României, a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând.

Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitatea că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională.

Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică.

Pentru că alegerea pe care o veţi face azi, doamnelor şi domnilor din PSD, ALDE şi UDMR, este între Liviu Dragnea şi România”, se arată, printre altele, în textul moţiunii de cenzură.

Moțiunea de cenzură contra Guvernului Dăncilă – Ce mai spune Opoziția

Parlamentarii Opoziţiei îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că toate angajamentele din programul de guvernare au fost amânate după această dată, respectiv 2021.

Opoziţia mai acuză „schingiuirea sistemului de justiţie, care dă mari dureri de cap liderilor PSD”.

Semnatarii moţiunii fac în final un apel către colegii din Parlament: „Votul favorabil pentru moţiunea de cenzură nu este un vot pentru iniţiatori şi nici un vot pe culori politice!

Este un vot pentru România, pentru salvarea ţării din ghearele hoţilor şi ale incompetenţilor, care o storc de resurse şi care sărăcesc populaţia.

Daţi dovadă că vă doriţi ca minciuna şi impostura să nu mai aibă ce căuta în politica românească!

Dovediţi că vreţi ca anul viitor România să fie reprezentată în Consiliul UE de un guvern şi de miniştri de care să nu ne ruşinăm, iar ţara să fie scăpată de o prăbuşire economică previzibilă!”. 

Citește și: PSD crește salariile și pensiile speciale ale parlamentarilor

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More