Multe femei fac ce a făcut Andreea Mantea. Boala de care suferă – Cum o recunoști și ce simptome are

Andreea Mantea este mereu plină de energie și cu zâmbetul pe buze. Puțin știu însă faptul că vedeta nu a avut parte numai de momente fericite în viața sa. Mai mult decât atât, frumoasa brunetă a trecut prin clipe de groază, după cum a mărturisit recent.

Andreea Mantea a povestit prin ce a trecut atunci când a aflat că ar fi suspectă de cancer ovarian. Este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite prezentatoare TV de la noi și nu a ezitat niciodată să vorbească deschis atât despre momentele fericite, cât și despre clipele mai puțin plăcute prin care a trecut în viața sa. Recent, frumoasa brunetă a mărturisit că în trecut a fost suspectă de cancer ovarian. Se întâmpla înainte de a rămâne însărcinată cu David, fiul său.

„S-a întâmplat, la un moment dat, în anumite relaţii, să ne dorim un copil. Nu ştiam dacă rămânem sau nu împreună, ideea e că ne doream, dar nu se întâmplă. Nu am dat atenţie la început, după care, încet, încet, lucrurile astea au început să încolţească şi să mă gândesc doar la treaba asta. M-am trezit cu o problema destul de urâtă, vorbesc acum de momentul în care eu eram suspectă de cancer ovarian şi urma să îmi scot unul din ovare. Era un cancer foarte agresiv şi creştea foarte repede.” , a dezvăluit Andreea Mantea în urmă cu ceva timp.

Chistul periculos a dispărut ca prin minune

Am fost la pământ. Eram conştientă că nu voi mai face copii niciodată, mai ales că îmi doream foarte mult. M-am programat la operaţie pentru ziua de vineri. Miercuri am fost undeva şi m-am rugat şi i-am spus lui Dumnezeu că dacă nu mi-e dat în viaţă asta să am un copil, eu nu am de ce să mai stau”. 

Multe femei fac asta fără să știe ce riscă: groaznicul CANCER OVARIAN. Renunțați la acest obicei!

Chisturile ovariene reprezinta o afectiune foarte frecventa, fiind a doua cauza de consultatie ginecologica.
Asistentul universitar dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Filantropia, este de parere ca fiecare femeie va face cel putin o data in viata un chist ovarian, dar poate sa-l descopere sau sa nu-l descopere.

Chisturile ovariene apar foarte frecvent la femeile tinere, active sexual. De cele mai multe ori sunt formatiuni benigne (necanceroase), care dispar de la sine. Si la menopauza pot aparea chisturi si numai 5%-6% din aceste cazuri sunt maligne (canceroase).

Tipologie

Nu orice formatiune vizibila la ecografie inseamna un chist. Ovarul fiind o masa de foliculi, unii dintre acestia pot fi confundati cu chisturile. Dr. Anca Simionescu defineste chistul ovarian ca fiind orice formatiune mai mare de 3 centimetri de la nivelul ovarului. Exista mai multe feluri de chisturi ovariene. Cele mai frecvente sunt chisturile functionale, care dispar spontan, fara tratament hormonal.

Ele rezulta dintr-o hiperfunctionare a hormonilor care regleaza ovarul. Mai exista chisturi organice (dermoid – contine tesut asemanator celui cutanat, endometriozic – proliferarea mucoasei uterine), care nu dispar spontan, ci necesita tratament.

De obicei, chisturile functionale se descopera intamplator, cu prilejul unui examen de rutina. Uneori insa chisturile se manifesta printr-o anumita simptomatologie: senzatie de greutate abdominala, dureri in timpul raporturilor sexuale, mici sangerari, intarzierea menstruatiei.

Tumori ovariene

Multe femei fac asta fără să știe ce risca: groaznicul CANCER OVARIAN. Renunțați la acest obicei!

Rezultatele studiilor arata ca femeile care s-au spalat intern cu dusul si-au dublat riscul de cancer ovarian. In plus, spalarea vaginului cu dusul a fost asociata su cu dezvoltarea cancerului de col uterin, feritilitate redusa, HIV sau alte boli cu transmitere sexuala. Un profesor faimos de epidemiologie de la Universitatea din California, San Francisco, Joelle Brown, marturiseste ca stia de pericolul spalarii vaginale cu dusul, dar asocierea cu cancerul ovarian a fost chiar o descoperire socanta.

Marea problema a patologiei ovariene este reprezentata de tumori. Pentru cancerul ovarian nu exista teste specifice de depistare asa cum se intampla in cazul cancerului de san si al cancerului de col uterin. Contrar a ceea ce cred pacientele, ecografia nu este un examen de certitudine pentru screeningul cancerului de ovar.

Share
Scris de
Andrei Petrescu