Connect with us
Nămolul de la Techirghiol nu poate fi exportat susține Ministrul Turismului

Știri

Nămolul de la Techirghiol nu poate fi exportat susține Ministrul Turismului

Ministrul Turismului: Nu văd cum se poate face exportul nămolului din Lacul Techirghiol, cred că este o temă falsă

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, spune că nu crede că nămolul din Lacul Techirghiol poate fi exportat, aşa cum susţin autorităţile locale, ci acesta trebuie să revină în lac, considerând că tema exportului este una falsă. Ministrul mai spune că nu doreşte ca acest subiect să fie folosit pentru chestiuni politice, Primăria Techirghiol nefiind de acord ca nămolul să fie exportat de firma care a concesionat o parte din suprafaţa lacului.

Dobre a declarat, vineri, că firma respectivă are o licenţă de explorare pentru o parte din Lacul Techirghiol şi poate solicita şi licenţa de exploatare, precizând că va discuta cu Autoritatea Naţională a Resurselor Minerale să vadă exact ce se va întâmpla mai departe.

“Am discutat şi cu doamna manager de la Sanatoriul Balnear Techirghiol, am discutat şi cu ministrul Sănătăţii vizavi de acest subiect, o să discut şi cu cei de la Autoritatea Naţională a Resurselor Minerale să vedem exact ce pas au făcut. Ştiu că acea companie are o licenţă de explorare în acest moment, mai mult ca sigur că are şi dreptul legal să ceară această licenţă de exploatare, dar trebuie să vedem ce înseamnă şi ce poate face prin această licenţă de exploatare. Aici chiar nu cunosc foarte bine subiectul şi o să ne interesăm de acest lucru”, a declarat ministrul Turismului.

El consideră că exportarea nămolului din Lacul Techirghiol este o temă falsă şi nu doreşte ca cineva să folosească acest subiect pe chestiuni politice.

“Ideea este că tot ce se foloseşte ca nămol trebuie într-adevăr întors în Lacul Techirghiol. Deci, nu văd cum se poate face aşa-zisul export şi cred că este o temă falsă din punctul meu de vedere. În acelaşi timp, nu aş vrea să se folosească cineva de acest sanatoriu sau de această resursă minerală sau de Lacul Techirghiol, care mai este şi în Patrimoniul UNESCO pentru chestiuni politice. Asta vreau, să fie lăsate la o parte de discuţiile politice Am văzut că vor să se întreprindă nişte acţiuni care mie mi se par mai mult politice decât de a rezolva o situaţie”, a afirmat Mircea Titus Dobre.

El a fost prezent, vineri, la prima conferinţă internaţională a evaluatorilor de servicii medicale din România, care se desfăşoară între 1 şi 3 iunie la Neptun.

Primăria Techirghiol şi comunitatea locală nu sunt de acord ca nămolul din Lacul Techirghiol să fie exportat de către firma care a concesionat o parte din suprafaţa lacului şi care ar urma să înceapă exploatarea, intenţionând chiar organizarea unui referendum local în caz că s-ar întâmpla acest lucru. Reprezentatul societăţii respective spune că nu există nicio reglementare legală care să impună condiţii asupra comercializării unei resurse. El a spus la jumătatea lunii mai, cu prilejul unei dezbateri publice, organizate la Techirghiol, că nu poate spune 100 la sută că nămolul nu va fi exportat, precizând că dacă s-ar întâmpla acest lucru turismul nu va avea de suferit în zonă.

SC Formin Techirghiol SRL, o firmă din Caransebeş, a finalizat cercetarea pe primul sector din Lacul Techirghiol obţinut prin concesiune şi se află în plin proces de obţinere a licenţei de exploatare. De asemenea, societatea se află în faza de avizare în vederea obţinerii licenţei de explorare pentru un nou sector.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top