Connect with us

Știri

NASA prezinta un zbor virtual inedit in jurul planetei pitice CERES VIDEO

NASA a oferit pe site-ul sau un clip video care prezinta un zbor virtual in jurul planetei pitice Ceres, pe baza imaginilor transmise de sonda Dawn.

Filmul a fost produs la Centrul Aerospatial German (DLR) pe baza datelor obtinute de Dawn in perioada august-octombrie 2015, cand s-a deplasat pe o orbita aflata la aproximativ 1.450 de kilometri fata de suprafata acestui corp ceresc, situat intre planetele Marte si Jupiter.

„Acest survol simulat arata multe forme de crater intalnite pe Ceres, cum ar fi Occator, mai bine conturat, precum si Dantu si Yalode, ale caror margini sunt mai plate”, a explicat Ralf Jaumann, un expert in misiunea Dawn din cadrul DLR.

Sonda Dawn efectueaza prima misiune de cercetare a planetei Ceres. Dupa ce s-a deplasat pe orbita asteroidului Vesta timp de 14 luni in 2011-2012, aceasta sonda spatiala a ajuns langa Ceres in martie 2015. In prezent, Dawn se apropie de finalul actiunii de cartografiere a planetei pitice si sa gaseste la cea mai mica distanta — aproximativ 385 de kilometri — fata de aceasta, din cadrul misiunii sale.

Ceres este cel mai mare obiect stelar din centura de asteroizi dintre Marte si Jupiter, fiind descoperit in anul 1801 de astronomul italian Giuseppe Piazzi. Initial clasificata ca planeta, apoi ca asteroid, Ceres a primit statulul de planeta pitica in urma unei rezolutii a Uniunii Astronomice Internationale in care a fost schimbata definitia termenului de planeta.

CITESTE SI: NASA a dat publicitatii o fotografie spectaculoasa cu planeta PAMANT, facuta de pe LUNA! Vezi FOTO

CITESTE SI: NASA a oferit cele mai clare IMAGINI cu planeta PLUTO. Ce se vede pe suprafata planetei VIDEO

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top