Connect with us

Știri

Neagu Djuvara a fost înmormântat cu onoruri militare. IMAGINI EMOȚIONANTE

Istoricul și filozoful Neagu Djuvara a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Bellu din București.

Ultimul drum al lui Neagu Djuvara

Slujba a avut loc la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” la ora 12. A fost oficiată la cererea expresă a reputatului istoric de către un episcop greco-catolic.

Neagu Djuvara a primit onoruri militare deoarece a avut din partea Administrației Prezidențiale Ordinul „Steaua României” în grad de cavaler.

CITESTE SI: Nici nu a depus jurământul, că premierul Viorica Dăncilă le promite asta românilor. Dragnea a dat-o de gol!

Parastas de 40 de zile pentru Regele Mihai. Mesajul transmis de Principesa Margareta

„A murit la spital la 1.30, după-amiază, și am fost cu el. A spus: Vă iubesc! A fost super, super clar și sufletește și intelectual până la ora 1.30.

Era la fel ca la 30 de ani, cald, șarmant, a vorbit, a spus exact ce vrea pentru generațiile viitoare. Cred că era în pace cu lumea”, a spus Sandra Popovici la TVR.

Cine a fost Neagu Djuvara

Neagu Djuvara a murit. A fost unul dintre cei mai respectați și cunoscuți istorici ai României. A fost istoric, romancier, filozof și diplomat.

Neagu Djuvara a fost prezent în ultimii ani în spațiul public criticând deopotrivă întreaga clasă politică românească și ținând stindardul nevoii de schimbare a mentalității societății românești pentru a se putea dezvolta normal și frumos.

Licențiat în Litere la Sorbona, Neagu Djuvara a devenit apoi doctor în litere în anul 1940. A participat la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer, rănit fiind aproape de Odessa.

Își începe cariera diplomatică de tânăr, fiind trimis în anul 1943 de Ministerul de Externe la Stockholm, ca reprezentant al doamnei Kollontai, pentru a negocia pacea cu Uniunea Sovietică.

Rămâne în Suedia până în septembrie 1947, când comuniștii preiau puterea și deci și Ministerul de Externe. A fost unul dintre militanții pentru libertate încă de tânăr și a făcut parte din vocea elitelor exilului românesc (Radio Europa Liberă, Comitetul de Asistență a Refugiaților Români de la Paris etc).

În anul 1961 pleacă în Republica Niger, acolo unde își va petrece 23 de ani din viață. În Republica Niger este consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, iar mai apoi, va preda dreptul internațional la Niamey.

În 1972 reia studiile de la Sorbona și obține un doctorat în filozofia istoriei, condus de profesorul, sociologul și filozoful Raymond Aron. Pe urmă, obține o diplomă a Institutului de limbi și civilizații orientale la Paris (NALCO).

În 1989 se întoarce în România, din Paris, iar din anul 1991 până în 1998 este profesor la Universitatea din București.

Neagu Djuvara a primit în 2012 titlul de Honoris Causa acordat de Universitatea din București, la Sala Stoicescu a Palatului Facultății de Drept.

Neagu Djuvara a fost un istoric care s-a concentrat cu preponderență asupra istoriei românilor și asupra filozofiei istoriei și a istoriografiei.

Neagu Djuvara a fost printre primii istorici români care a vorbit deschis despre calitatea României de stat între granițe, între Orient și Occident.

Djuvara nu a fost de acord cu multiculturalismul european promovat de politicieni consacrați precum Tony Blair sau Angela Merkel. Acesta a spus de nenumărate ori că multiculturalismul este dăunător pentru stabilitatea Uniunii Europene.

Djuvara a fost istoricul care a fost sceptic și în privința occidentalizării României, susținând că religia ortodoxă și anumite cuvinte din vocabularul românesc care nu provin din latină, sunt suficient de impregnate în mentalul colectiv acestea formând practic esența poporului român.

Sursa foto: libertatea.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top