Connect with us
Neagu Djuvara aniverseaza un secol de viata

Știri

Neagu Djuvara implineste astazi 100 de ani

Neagu Djuvara, istoric, diplomat, filosof, jurnalist si romancier, implineste astazi 100 de ani. Neagu Djuvara s-a nascut la 18 august 1916, in Bucuresti, intr-o familie de origine aromana asezata aici la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

In 1937 a devenit licentiat la Sorbona (istorie), iar in 1940 si-a luat doctoratul in drept la Paris. In 1972 Neagu Djuvara a obtinut doctoratul de stat, sub indrumarea cunoscutului sociolog si filosof Raymond Aron, cu o teza de filozofie a istoriei. In 1987 a obtinut Diploma Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale (INALCO) din Paris.

Si-a inceput cariera in diplomatie in mai 1943. In 1961 a plecat in Africa, in Republica Niger, unde a stat douazeci si trei de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine (1961-1984). In acelasi timp a fost si profesor de drept international si de istorie economica la Universitatea din Niamey.

Din 1984 a fost secretar general al Casei Romanesti de la Paris, iar dupa Revolutia din decembrie 1989 a revenit, in 1990, in Romania.A fost profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti (1991-1998). Este membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D.Xenopol” din Iasi si al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucuresti.

Neagu Djuvara si-a lansat, la 26 noiembrie 2011, in cadrul Targului Gaudeamus, volumul „Raspuns criticilor mei si neprietenilor lui Negru Voda”, considerat de catre public „Cea mai ravnita carte a Targului”.

In 2006 Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul National „Servicul Credincios” in grad de Mare Cruce. In 2010 a fost decorat de catre ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, cu ordinul Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter. La 9 august 2016 istoricului Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler.

La 30 octombrie 2012, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, iar la 5 decembrie 2012, titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost atribuit si de catre Universitatea „Dunărea de Jos” din Galati. I-a fost decernat Premiul de Excelenta al celei de-a XVI-a editii a Galei Premiilor Radio Romania Cultural 2016.

Sursa foto: adevarul.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top