Connect with us
Nelu Tătaru speră că în două săptămâni va limita focarul de la Suceava

Știri

Nelu Tătaru, despre testarea bucureștenilor: „Ministerul Sănătății nu își asumă”

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a vorbit despre testarea bucureștenilor și a dezvăluit faptul că momentan acest proiect al Primăriei Capitalei și a Institutului Matei Balș nu are avizul Ministerului Sănătății. Totodată acesta se distanțează de metoda de testarea utilizată pentru acest studiu.

Nelu Tătaru, despre testarea bucureștenilor: „Ministerul Sănătății nu își asumă”

Într-un interviu acordat pentru Digi24, Nelu Tătaru a precizat că studiul pentru București este în pregătire și de el se ocupă Institutul Matei Balș, INS-ul și Primăria Capitalei. Rămâne să vedem, când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcție de necesitatea lui, dar și de specificitatea acestui test”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat dacă acest test poate fi desfășurat și fără avizul Ministerului Sănătății, ministrul a spus că el poate fi realizat, în măsura în care și-l asumă Primăria Capitalei.

„Noi ca minister avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contacții acestora. Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Institutul Matei Balș pot face studii epidemiologice în context de pandemie, pentru a putea previziona sau a preveni eventuale efecte negative”, a arătat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății este de părere că metoda de testare nu este foarte sigură, testele având o fiabilitate mai mică decât cele Real Time PCR și se teme că populația se va relaxa în urma unor rezultate negative.

„Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu o testare în masă, fără noimă. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii, vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme în societate, când avem două teste negative – implicit mă refer la cadrele medicale -, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui niște măsuri de precauție, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanțare socială pe care ne-am impus-o și restricțiile pe care le vedem”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top