Încă de pe 15 mai românii au primit noi măsuri de relaxare. La 1 iunie aceștia vor primi altele. Starea de urgență le va aduce treptat drepturile și libertățile înapoi. Masca de protecție este momentan obiectul vestimentar care ne deranjează și despre care am dori să știm când vom scăpa de el.
Cazurile de îmbolnăvire se află momentan în scădere, iar ministurl Tătaru este de părere că ne aflăm pe o pantă descendentă. Pandemia este controlabilă și odată cu 15 iunie ne putem pregăti pentru alte măsuri de relaxare.
Este foarte important că am trecut de vârful pandemiei și ne aflăm pe panta descendentă. Deși ne apropiem de numărul de 20.000, totul merge spre finalul acestei pandemii. Nelu Tătaru a declarat:
„Am trecut de vârf, suntem pe panta descendentă. Ca număr total de cazuri infectate, aflate în analiza noastră, cred că o să ne apropiem de 20.000, dar având o creştere mică sau nesemnificativă de la o zi la alta sau alternând, mergând totuşi pe o scădere progresivă a acestui număr de cazuri. În acest moment avem sub 5.000 de cazuri active din cele circa 18.600”.
Cazurile oamenilor infectați au suferit o perioadă de alternanță. În două zile numărul de cazuri noi a crescut, dar la Terapie întensivă totul se află pe pantă descendentă.
De asemenea, Tătaru a mai precizat că primele măsuri de relaxare sunt deja gestionate de autorități. După 1 iunie se pregătește a doua etapă de relaxare care conține mai multe măsuri. Luarea temperaturii la intrarea în marile magazine și instituții va rămâne în vigoare.
Ministrul a menționat că oamenii care nu vor respecta această măsură pot primi amenzi sau chiar închiderea agentului economic dacă devine un spațiu de transmitere.
Legat de măști, Nelu Tataru a declarat că o să se renunțe dacă pandemia evoluează spre 0. Acesta a mai menționat:
„Ne gândim ca la sfârşitul lui iulie – august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală, urmând să fim pregătiţi în eventualitatea celui de-al doilea val”.
„O creștere bruscă a numărului de cazuri noi, o creștere a adresabilității unităților de primiri urgențe cu simptomatologie respiratorie, o creștere a numărului de cazuri în terapie intensivă, care să sufoce sistemul medical și secțiile de ATI, acela ar fi un moment în care ar trebui să luăm alte decizii”.
El a subliniat însă că pentru reintroducerea restricțiilor ar trebui să asistăm la „o creștere constantă și exponențială” a numărului de cazuri.